citroenverbena (c) GRUUN

Kruidentuin op je vensterbank

Zelfs al heb je weinig plaats, dan nog kan je tuinieren. Door een kruidentuin op je vensterbank te beginnen bijvoorbeeld. Je vensterbank is een ideale plek voor kruiden. De temperatuur is goed, planten krijgen er veel licht én ze staan vlakbij jou. Zo hoef je niet ver te gaan wanneer je verse kruiden wil. Dag supermarkt, welkom kruiden uit eigen keuken! Zo maak je een minituin in je keuken

Een minituin op je vensterbank geeft je de hele zomer en najaar het plezier van heerlijk geurende kruiden bij je thuis. Je kruiden zullen even rijkelijk bloeien wanneer je ze gewoon op je vensterbank of in een miniserre zet. Kies enkele leuke potjes die passen, en ga dan op zoek naar de kruiden die jij lekker vindt.

Kruiden in potjes

Kruiden wortelen niet diep, dus je hoeft geen grote bloempotten te zoeken. Een diepte van ongeveer 15 centimeter is prima. Je kan ook één lange rechthoekige bloempot zoeken die perfect op je vensterbank past.

Check of alle potjes onderaan gaatjes hebben om het overtollige water op te vangen. Onder je potjes kan je schoteltjes of schaaltjes zetten. Ik gebruik graag een plastic binnenpot met gaatjes en een stenen bloempot om het mooi te maken en water op te vangen.

Vul je potjes voor je kruidentuin op je vensterbank met aarde. Gebruik liefst verse potgrond, vermijd van oude grond opnieuw te gebruiken. Je kruiden hebben voedingsstoffen nodig waardoor ze de hele zomer goed kunnen groeien.

Vul je kruidentuin met jonge plantjes

Kies kruiden die je veel gebruikt in de keuken én die houden van de omgeving van jouw keuken. Mediterrane kruiden zoals tijm, orgeano en basilicum zullen schitteren op een zonnige vensterbank met enkele uren directe zon per dag.

Heb je vooral schaduw, kies dan schaduwminnende kruiden die zich daar op hun best voelen. De juiste omstandigheden zullen ervoor zorgen dat je vooral langer van je kruiden kan genieten.

Koop kleine plantjes in een tuincentrum of bij een kruidenkweker. Vooral in het voorjaar, begin van de lente, kan je voor een paar euro’s veel verschillende soorten kruiden kopen. Ze komen meestal in potjes van 9 centimeter die je makkelijk kan uitplanten in een grotere potjes. Geef ze meteen water wanneer ze op hun nieuwe plek staan. Zo ben je zeker van een goeie start!

Kruiden voor een zonnige vensterbank

  • verschillende soorten tijm
  • oregano of marjolein
  • basilicum
  • rozemarijn
  • koriander
  • salie
april (c) GRUUN

Kruiden voor een schaduwrijke vensterbank

Hoe verzorg je kruiden?

Geef je kruidenplantjes regelmatig water. Laat ze niet uitdrogen, maar hou ze ook niet te nat.

Oogst je plantjes regelmatig door takjes of blaadjes af te knippen met een schaar. Ze groeien gewoon weer aan, de snelheid is afhankelijk van plant tot plant.

Zie je dat sommige kruiden bloemen aanmaken? Knip ze dan meteen af, want kruiden die bloemen hebben, zijn niet lekker meer. Zo stimuleer je ook nieuwe groei van de plant.

Met wat aandacht, voldoende licht en water groeien jouw kruiden de hele zomer tot diep in het najaar! Geniet van de kruiden in je koude en warme gerechten of verwerk ze in een lekkere thee.

Meer kruiden