peper (c) GRUUN

September in je tuin: dit kan je nu doen

In de nazomer kan je nog volop lekkers van de zomer oogsten, van fruit tot bloemen en kruiden. Alle zomerbloeiers zorgen samen voor een uitbundige maand september in je tuin. Maar de nazomer is ook: je klaarmaken op winter en de herfst, zodat je tuin de beste voorbereiding krijgt voor komend jaar.

Oogsten in september

Haal je oogstmandje maar boven! Ook deze maand kan je nog heel wat oogsten:

Tip voor onrijpe tomaten

Duurt het wel erg lang tot je tomaten rijpen? In september ziet het er soms niet naar uit dat je tomaten nog kunnen rijpen. Ze krijgen steeds minder zon te zien. Je kan ze een handje helpen door blad weg te halen. Zo krijgen ze wat extra zonlicht.

Is september bijna voorbij? Dan zullen je tomaten buiten niet voldoende rijpen. Maar niet getreurd: pluk je onrijpe tomaten en breng ze naar binnen. Leg ze in de buurt van een rijpe banaan, die geeft een rijpingsgas af dat ervoor zorgt dat fruit en groenten nog kunnen rijpen. Na een tweetal weken zou je tomaat een gezond rood kleurtje moeten hebben.

tomaat (c) GRUUN

Planten in september

Toegegeven: na de zomer is de moestuin voor mij een beetje voorbij. Dan kijk ik al uit naar volgend jaar en duik ik allerhande moestuinboeken in om te plannen. Wil jij nog wat langer van het moestuinseizoen genieten? Je kan nog een aantal vooraf gekweekte plantjes in je tuin zetten:

  • Veldsla
  • Rucola
  • Zuring
  • Spinazie
  • Zomerui

Je tuin voeden

Het najaar is het ideale moment om je tuin opnieuw genoeg voedingsstoffen te geven. Bedek de aarde met 5 à 10 centimeter mulch. Dat betekent: de aarde bedekken met een laagje materiaal. Dat kunnen bladeren, plantenstengels of ander organisch materiaal zijn.

Door dat extra beschermingslaagje heeft het weer (wind, regen, koude) minder effect op je planten. Zo doorstaan ze het koudere najaar.

september (c) GRUUN

Nog in je tuin in september

Dahlia’s plukken. Sommige planten bloeien tot laat in het seizoen, zoals de fantastische dahlia. Ze brengen tot de eerste nachtvorst nog tientallen bloemen in je tuin. Zet ze in een vaasje en haal de dromerige bloemen in huis.

Bollen planten. Vanaf deze maand kan je voorjaarbollen planten. Denk aan tulpen, krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Je vindt ze nu in heel wat tuinwinkels, maar ook in de supermarkt. Bedenkt spannende kleurcombinaties en experimenteer met kleur en vorm. Je tuin van het voorjaar, die plant je nu!

dahlia (c) GRUUN
september dahlia (c) GRUUN

Meer lezen