kurkuma kamerplant

Kurkuma, een specerij als exotische kamerplant

Kurkuma of geelwortel kennen we allemaal uit de keuken. Maar deze tropische plant is ook een plaatje om in huis te halen als kamerplant. Afhankelijk van de variëteit verschijnen er roze, paarse, witte, groene of oranje bloemen. Wat je wel moet weten: de plant gaat in rust in de late herfst en winter en daarmee verdwijnen ook de mooie bladeren tot de volgende lente.

Kurkuma

Oorsprong

voornamelijk Zuidoost-Azië

Standplaats

Geef je kurkuma een plekje in huis waar heel veel natuurlijk licht komt. Dit is een van de planten die het goed doen in de directe zon. Hoe warmer, hoe liever voor deze plant. In de zomer kan je kurkuma ook op je terras of balkon zetten.

Water geven

Het is belangrijk dat je kurkuma plant niet uitdroogt tijdens zijn actieve groeiperiode. Geef in de lente en zomer dus genoeg water zodat de potgrond constant vochtig is, maar nooit doornat. Start met 2 keer per week gieten en test regelmatig of de potgrond niet te droog is door je vinger enkele centimeter in de potgrond te duwen.

In de winter is het een helemaal ander verhaal. Zodra de bladeren van je kurkumaplant aan het einde van de herfst geel worden, stop je met water geven. De plant verliest namelijk al zijn bladeren. Bewaar de pot met de plant binnen op een koele plek (10 tot 15 graden). De potgrond mag helemaal uitdrogen, geef een enkele keer een klein beetje water om te voorkomen dat de wortels uitdrogen. In de lente mag je plant opnieuw naar een warmere plek en mag je weer vaker gaan gieten.

Let erop dat er geen water in de kelk van de bloem terechtkomt. Je giet beter rechtstreeks op de potgrond of je geeft water via een schaaltje. Zorg dat het teveel aan water weg kan zodat de wortels niet in natte grond staan. Lees hier hoe je een kamerplant kan gieten.

kurkuma plant

Besproeien

Kurkuma houdt van warme, vochtige omstandigheden. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid door de plant regelmatig met lauw water te besproeien. Lees wat je nog kan doen om de luchtvochtigheid te verhogen.

Verzorging van je kurkuma plant

  • Geef in de lente en zomer elke 2 weken biologische plantenvoeding.
  • Haal uitgebloeide bloemen weg. Zo stimuleer je de groei van nieuwe bloemen.
  • Na de rustperiode in de winter is het goed om je plant nieuwe potgrond te geven. Haal zo veel mogelijk oude grond van de wortelstok voor je ‘m opnieuw plant.

Snoeien

Niet nodig.

Stekken

Om je kurkuma plant te vermeerderen, haal je een stuk van de wortelstok aan het begin van de lente. Snijd met een scherp mes een deel af dat minstens 2 ogen heeft (dit zijn de stukken waaruit de plant groeit). Zet in een aparte pot en behandel op dezelfde manier als je kurkuma plant.

Kan ik de kurkuma eten?

Van heel wat variëteiten is de wortelstok – die je droogt om de specerij te verkrijgen – niet eetbaar. Tenzij het plantenetiket aangeeft dat de plant geschikt is voor consumptie, doe je dat dus beter niet. Wil je koken met kurkuma, vraag dan bij de kweker of in het tuincentrum naar een eetbare variëteit.

Wat is er mis met mijn kurkuma plant?

  • bladeren worden geel: Als dit gebeurt in het najaar, is het volkomen normaal. Je kurkuma maakt zich klaar voor de rustperiode in de winter. Gebeurt het op een ander moment in het jaar, check dan of je op de juiste manier water geeft.