calathea ornata

Dit zijn de 5 mooiste Calathea soorten (en hoe ze te verzorgen)

Met z’n prachtige bladeren en superdiverse tekening wordt de Calathea steeds populairder. Best logisch, want er zijn zo veel Calathea soorten met verschillende kleuren en patronen. Het is dé plant die je in huis wil halen om echt de show te stelen.

Wij zetten alvast vijf Calatheas op een rij die in België en Nederland makkelijk te vinden zijn. Op zoek naar verzorgingstips? Calathea is geen makkelijke groene vriend, hij stelt wel eisen. De sleutel tot succes zit ‘m in drie dingen: warmte, luchtvochtigheid en en zeker geen directe zon. Check onze tips voor de verzorging van je Calathea.

Vijf Calathea soorten die je wil hebben

1. Calathea Lancifolia

Wat een knapperd is deze Calathea Lancifolia. Met bonte langwerpige bladeren die aan de onderzijde helemaal paars kleuren. Net zoals andere Calatheasoorten houdt deze Lancifolia niet van direct zonlicht. Wil je z’n bladeren helemaal gaaf houden, geef ‘m een plekje op een schaduwrijke plaats met veel indirect licht.

Hou z’n omgeving lekker warm maar zorg voor een constante hoge luchtvochtigheid. Eens deze Lancifolia de juiste plek bij je thuis heeft gevonden, kan je er jarenlang van genieten.

2. Calathea Makoyana

De donkergroene strepen op zijn blad lijken wel met de hand geschilderd, zo uniek is elk blad van deze Calatheasoort. Telkens wanneer een nieuw blad ontrolt, zie je de mooie dieppaarse onderzijde.

Deze plant geeft je zelf aan wanneer hij te veel of te weinig licht krijgt:

  • vervaagt de tekening op het blad en krijgt je plant steeds langere stelen – je plant krijgt te weinig licht. Zet ‘m op een plek met meer indirect licht.
  • verbleken de kleuren op het blad – je plant krijgt te veel licht. Kies een plek uit direct licht, liefst een meer schaduwrijke plek in huis.

Calathea

3. Calathea Majestica ‘White Star’

Wie van een verfijnde plant houdt, zal deze Calathea Majestica ‘White Star’ graag zien. Een fijn spel van witte lijntjes tekent elk blad van jouw plant. Deze plant staat mooi in een natuurlijke pot of een rieten mand.

Zoals bij de meeste Calatheas zullen de bladeren sluiten wanneer het avond wordt, om dan weer te openen bij het eerste licht. Zo vangen ze het meeste licht op en sparen ze toch hun energie ’s nachts. Slim, niet?

calathea soorten

4. Calathea Ornata

Lichtroze streepjes op een donkergroen blad, dat maakt deze Calathea Ornata zo bijzonder. Deze tropische plant vormt best wel een uitdaging, want hij is niet de makkelijkste plant om voor te zorgen.

Geef je vaak te veel water, dan kan deze Calathea daar best goed mee om. Zorg er alleen voor dat overtollig water niet in de pot blijft staan, maar via gaatjes onderaan de pot kan weglopen. Eens je ‘m goed kent, zal je meteen weten wanneer je Calathea meer water of licht nodig heeft.

calathea ornata

5. Calathea Zebrina

Fluweelzacht, zo voelen de bladeren van de Calathea Zebrina. Een opvallende plant die zich helemaal in jouw plantencollectie. Hou deze Zebrina altijd lichtjes vochtig, je plant houdt er niet van om lang zonder water te zijn.

Verpot deze plant elke twee à drie jaar, wanneer je de wortels onderaan de pot ziet komen.

Calathea soorten
photo credit: Gruun

Meer lezen over de verzorging van je Calathea? Bekijk alle tips hier

Meer lezen