opuntia microdasys bunny ears

Opuntia Microdasys ‘Bunny Ears’: zo zorg je voor de cactus met leuke oortjes

Een makkelijke cactus die je zelf kan stekken, deze Opuntia Microdasys. Oorspronkelijk uit Mexico en daarom gek op warmte, droogte en felle zon. Deze cactussoort ontleende z’n naam Bunny Ears aan de leuk rechtopstaande groei bovenaan, die lijkt op konijnenoortjes.

Oorsprong

Binnen de cactusfamilie zijn er wel 300 verschillende soorten Opuntia. De Microdasys Bunny Ears is er daar eentje van. Deze cactus komt oorspronkelijk uit de droge gebieden van Mexico.

Standplaats

Net als zijn soortgenoten staat deze cactus graag op een lichte plek en houdt hij van de warmte. Zelfs in de directe zon doet hij het ongelofelijk goed. Zoek daarom het zonnigste plekje in je huis voor deze plant. Een raam op het zuiden of westen is dus perfect.

In de zomer kan je deze cactus naar buiten brengen. Zorg voor een zonnige plek waar hij kan genieten van enkele uurtjes zonlicht en veel buitenlucht.

opuntia microdasys bunny ears

Water geven

Je cactus houdt van af en toe een klein beetje water, maar nooit teveel. Je hoeft ‘m dus niet vaak te gieten en mag ‘m laten uitdrogen tussen gietbeurten in. Bij cactussen geef je liever in 1 keer heel wat water, dan elke dag een klein beetje. Dat is meestal 1 keer per 10 dagen in de zomer en 1 keer per maand tijdens de winter. 

Deze Opuntia houdt van lichte en droge grond. Ideaal daarvoor is deze potgrondmix voor cactus, die je in een handomdraai zelf kan maken. Je hoeft ‘m geen extra voeding te geven. Neem een pot die onderaan gaatjes heeft, zodat overtollig water kan weglopen.

Verzorgen

Laat je niet misleiden door z’n lieve naam, deze cactus prikt wel degelijk. De stekeltjes voelen misschien zacht aan, maar blijven in je huid zitten. Heb je – zoals mij – jouw Opuntia iets te lang vastgenomen? Doe wat tape op je vingers en trek zo de stekeltjes eruit. Je handen wassen helpt helaas niet.

Een betere tip? Draag handschoenen wanneer je deze cactus verpot of stekt. Je kan ook krantenpapier gebruiken.

Stekken

Nog makkelijker dan andere cacti, kan je deze Opuntia stekken door z’n oortjes te gebruiken. Snij met een schoon mes een van de oortjes af. Laat minstens 24 uur uitdrogen. Plant dan je stek in een goeie cactuspotgrond. Wacht nog een paar weken voor je jouw stekje water geeft.

opuntia microdasys bunny ears

Wat is er mis met mijn Opuntia?

  • roestbruine vlekken op je cactus Je geeft wellicht te veel water en moet opletten voor wortelrot. Zet je plant op een lichtere plek en zorg voor goede ventilatie. Zie je geen verbetering? Kijk of je jouw cactus nog kan stekken.

Meer lezen

De Opuntiafamilie is groot en bestaat uit honderden cacti. Lees verder over deze bijzondere soorten