opuntia cactus

Fruitige cactus Opuntia

Met meer dan 300 zijn ze, de soorten Opuntia binnen de cactusfamilie. Aan de platte stengels groeien steeds nieuwe en grappige vormen. Wie geluk heeft, wordt door de vijgcactus beloond met heerlijk fruit.  Weleens een cactusvijg geproefd op vakantie? Heer-lijk!

Oorsprong

Noord- en Zuid-Amerika

Standplaats

Geef deze cactus een lichte plek, zo dicht mogelijk bij het raam. Hij doet het prima in directe zon. In de zomer mag je plant uiteraard naar buiten. Door de buitenlicht zal hij sneller groeien en heb je minder kans op ziektes.

Gebruik speciale potgrond voor cactussen, of maak zelf een mix die goed waterdoorlatend is. Dat doe je door potgrond te mengen met dezelfde hoeveelheid zand. Nog een tip: een terracotta pot zorgt voor verdamping van het teveel aan water én staat mooi bij cactussen. 

Simuleer het droge, warme klimaat waaruit de vijgcactus afkomstig is. Af en toe water, warmte, zon en een terracotta pot die doet denken aan de woestijn

Water geven

Bij cactussen geef je liever in 1 keer heel wat water, dan elke dag een klein beetje. Giet pas als de grond droog aanvoelt. Dat is meestal 1 keer per 10 dagen in de zomer en 1 keer per maand tijdens de winter. Neem een pot met gaatjes onderin, zodat het overtollige water kan weglopen. 

Verzorgen

  • Zet je vijgcactus in de winter in een koelere ruimte, zoals een onverwarmde slaapkamer. 
  • Draag handschoenen als je deze cactus verpot. Hij ziet er onschuldig uit maar de fijne weerhaken zijn erg vervelend om te verwijderen en kunnen voor irritatie zorgen.
  • Extra plantenvoeding geven? Doe dat 1 keer per maand, enkel tijdens de zomer. 

Stekken

  1. Snijd een stuk van minstens 5 cm van je cactus.
  2. Laat de stek drogen door ‘m minstens een week te laten liggen.
  3. Maak een potje met stek- en zaaigrond klaar. Zet de stek zo’n 2 cm in de aarde.
  4. Zet op een warme plek, maar uit de directe zon. 
  5. Geef regelmatig water. Na zo’n maand zal de stek eigen wortels vormen en uitgroeien.

Wat is er mis met mijn Opuntia?

  • gele vlekken op de cactus Je plant is verbrand door de zon. Als je ‘m naar buiten brengt, zet je Opuntia dan geleidelijk in de felle zon.
  • roestbruine vlekken op de cactus Wellicht een teken dat je te veel water geeft. Zet je plant op een lichtere plek en zorg voor goede ventilatie. 
opuntia cactus

Meer cactussen en kamerplanten