sanseveria laurentii

Perfecte beginnersplant: de onverwoestbare Sansevieria

Strakke lijnen en een taai karakter. Door z’n scherpe vorm noemen we de Sansevieria ook vrouwentongen, maar deze stevige plant vergeeft je snel als je hem eens vergeet. Het is de kamerplant bij uitstek voor beginners en door z’n vele soorten en vormen al decennialang favoriet bij liefhebbers.

Verzorging van je Sansevieria of vrouwentongen

Oorsprong

Van oorsprong komt deze oersterke plant uit West-Afrika.

Standplaats

Je Sansevieria is niet kieskeurig over waar je hem neerzet. Hij doet het goed op een lichte plek, maar ook verder van het raam overleeft hij het.

Water geven

Wel even opletten bij het water geven van je Sansevieria. In de zomer geef je elke 7 à 10 dagen water, maar in de winter heeft hij amper dorst. Dan schakel je terug naar elke 3 weken, of zelfs maar 1 keer per maand. Omdat de plant water opslaat in z’n bladeren, giet je best een keertje te weinig dan te veel. De grond mag helemaal uitdrogen tussen twee gietbeurten.

Probeer niet op de bladeren te gieten. Je geeft best water op de potgrond of via een schaaltje, maar let op dat het teveel aan water weg kan. De meeste Sansevierias gaan dood aan een teveel aan water. Leer de beste manier om je plant water te geven.

Besproeien

Sansevierias houden van een droge atmosfeer en zijn dus heel tolerant als het om droge kamerlucht gaat. Sproeien is dus niet nodig. Je mag wel het stof van de bladeren wegnemen met een vochtig doekje.

Verzorgen

  • Ga niet te enthousiast verpotten. Je groene aanwinst heeft geen groot wortelstelsel en dus geen grote pot nodig, dus als je ‘m elke 2 jaar verpot is dat zeker genoeg.
  • Sansevierias bestaan in alle vormen en maten, met groen of bont blad. Qua verzorging is er echter geen verschil, dus je kunt zonder veel moeite meerdere exemplaren in huis halen.
  • Zet je plant in de winter in een koelere ruimte (een graad of tien) als je er de ruimte voor hebt.

Snoeien

Soms verschijnen er in de zomer bloemen – eerder een soort trossen – aan je plant. Knip ze best na de bloei weg om energie te sparen. Ook beschadigd blad mag je verwijderen.

Stekken

Graag een extra plant? De Sansevieria laat zich makkelijk stekken en dat kun je bovendien op 2 manieren: via een bladstek of door te scheuren. Let wel, als je een bonte plant via een bladstek gaat vermeerderen, dan krijg je groene bladstekken. Voor bonte varianten ga je dus beter scheuren.

bladstek nemen

  1. snijd een gezond blad dicht bij de grond af
  2. leg het blad neer en snijd het in stukken van zo’n 2,5 cm
  3. maak een inkeping aan de onderkant van de stukken
  4. steek de stukken in zaai- en stekgrond, met de inkeping naar onderen
  5. giet de grond en zet op een plek van min. 21 graden.

scheuren

  1. haal de plant uit z’n pot
  2. scheur de wortelkluit voorzichtig in twee stukken
  3. plant de stukken in een aparte pot

Wat is er mis met mijn Sansevieria?

  • bruine vlekken op de bladeren Je plant staat te nat. Geef minder water.
  • bladeren zien bleek Dit is waarschijnlijk een gebrek aan licht. Verhuis naar een lichtere standplaats.
  • bladeren onderaan rot Geef minder water en giet niet direct in het centrum van de plant.
sansevieria variëteiten

Meer succulenten/vetplanten