sempervivum

Vetplantje voor altijd: Sempervivum

Op het eerste zicht is Sempervivum wellicht niet de meest hippe plant. Toch heeft deze huislook heel wat te bieden: het is een supermooie én makkelijke plant die je in heel wat kleuren vindt. Hij vormt zelf kleine plantjes die als rozetten rond de moederplant groeien.

Verzorging van Sempervivum

Oorsprong

Pyreneeën, Karpaten

Standplaats

Geef je Sempervivum het meest zonnige plekje in huis. Het zijn echte zonaanbidders die houden van minstens enkele uren directe zon per dag. Even geen plaats in huis? Deze plantjes doen het echt goed op je terras of in de tuin. Je kan ze er zelfs het hele jaar laten staan. De wortels zijn oppervlakkig, dus gebruik een ondiepe pot.

Bekijk andere kamerplanten die het goed doen in de directe zon.

Als je huislook laat begaan, vormt de plant een dicht tapijtje van kleine planten

Water geven aan je Sempervivum

Hier schuilt meteen het grootste gevaar voor je nieuwe groene aanwinst: te veel water doet de wortels van je plant rotten. Om dat te vermijden, zorg je voor een pot met gaatjes onderin zodat het overtollige water meteen weg kan. Je wilt niet dat de wortels te lang in natte grond staan. De potgrond moet goed doorlatend zijn. Dit recept voor potgrond voor vetplanten is alvast een goeie starter.

Doorheen het jaar geef je liefst 1 keer per week water. De potgrond mag best droog aanvoelen, want je huislook gebruikt zijn vlezige blaadjes om water in op te slaan. ’s Winters minder je het aantal keren dat je water geeft. 1 keer per maand gieten volstaat dan.

huislook

Verzorgen

  • Plantenvoeding is nauwelijks nodig voor deze plant.
  • Tijd om te verpotten? Wacht tot de potgrond volledig droog is en geef ook na het verpotten een week lang geen water.
  • De volwassen plant sterft af na de bloei. Haal verwelkte planten weg.

Snoeien

Hoeft in principe niet. Als je Sempervivum heel veel kleine plantjes maakt, kan je er een aantal afsnijden.

Stekken

Gaat supermakkelijk, want deze plant doet het werk voor jou! Rondom de moederplant groeien kleine plantjes. Die kun je laten staan voor een voller effect, of apart in potjes zetten. Snijd de kleine rozetten met een scherp mes af, zo dicht mogelijk bij de moederplant. Geef elke plant een eigen potje met goed doorlatende grond en wacht nog enkele dagen voor je een eerste keer water geeft.

Wat is er mis met mijn Sempervivum?

  • verwelkte bladeren Dit is een natuurlijk proces bij de huislook. Haal de oude bladeren weg. Plots veel verwelkende bladeren kan wijzen op te veel/te weinig water of te weinig zonlicht.
2 variëteiten sempervivum

Meer Gruun