tuinkers (c) GRUUN

Tuinkers, Snelle groeier op je vensterbank

Tuinkers of cresson is een kruid met licht pikante smaak dat je makkelijk kan telen binnenshuis. Omdat je de kiemplantjes eet, heb je binnen een week na het zaaien al de oogst. Hoewel ze vaak met elkaar worden verward, is tuinkers trouwens niet hetzelfde als waterkers. Die vraagt een heel andere aanpak. Klaar voor de snelle groeiende tuinkers? Zaaien maar!

Kort & krachtig

  • kiemgroente
  • warm plekje op je vensterbank
  • zaaien het hele jaar door
  • oogsten na ongeveer 1 week

Zaaien van tuinkers

Van de tuinkers eet je eigenlijk de kiemplantjes, daarom kan je ‘m snel oogsten. Hij heeft geen potgrond nodig. Enkel een ondergrond met een beetje grip om te kunnen kiemen, zoals keukenpapier.

Zoals je zal zien, gebruik ik een speciale tray voor tuinkers. Die kan je altijd hergebruiken, handig! Maar deze kiemgroente kan je laten groeien in elk schaaltje, potje of bekertje.

tuinkers (c) GRUUN

In stappen: tuinkers zaaien

  1. Kies een schaaltje om te kiemen. Je kan zowat elk potje of bakje gebruiken.
  2. Bedek de bodem van je potje met een dubbele laag keukenpapier. Zo hebben de kiemplantjes grip.
  3. Maak het keukenpapier goed vochtig.
  4. Verspreid de zaadjes zo egaal mogelijk over het keukenpapier.
  5. Geef een plekje op een warme en vooral lichte plek. Je vensterbank is ideaal.
tuinkers (c) GRUUN

Tuinkers oogsten

Bij een temperatuur tussen de 20 en 22 graden gaat de tuinkers meteen aan het kiemen, meestal al na één dag. Eigenlijk hoef je maar één ding te doen: het keukenpapier altijd vochtig houden. Maak de plantjes liefst niet zelf nat, wel de ondergrond.

tuinkers (c) GRUUN

Als de kiemplantjes groot genoeg zijn, kan je ze oogsten. Hoe jonger je oogst, hoe zachter van smaak. Knip de plantjes af met een schaar. Je kan ze nog enkele dagen bewaren in de koelkast. Drogen kan je niet, eet hem dus zo vers mogelijk!

Deze kiemgroente smaakt heerlijk tussen de boterham, in salades of soep en als versiering bij een gerecht.