artisjok (c) GRUUN

Artisjok: Plant met een hart van goud

Voorlopig nog in weinig tuinen te bespeuren, maar rond de Middellandse Zee is de artisjok een echte sterkhouder. Of hij nu in je moestuin, volkstuin of stadstuin staat, de artisjok houdt van een zonnige en beschutte plek. Met z’n mooie gestalte en smakelijke bloemknoppen geeft hij je jarenlang plezier.

Kort & krachtig

  • doorlevend (meerjarig)
  • zonnige en beschutte plek
  • zaaien in maart
  • planten vanaf 15 mei (na de laatste nachtvorst)
  • oogsten in juli en augustus

Artisjok zaaien of planten

Heb je veel geduld, dan kan je artisjok zaaien vanaf maart, bij een temperatuur rond 20 graden. Doe één of twee zaadjes per potje. Tussen 2 à 3 weken gaan ze aan het kiemen. Bewaar enkel het sterkste plantje. Verplaats hem in april naar een grotere pot, maar houdt de plant nog even binnen. Groeit hij erg snel? Verpot hem dan nog ’n keer.

Je kan ook een artisjokplant kopen. Ik kocht in mijn eerste jaar twee kleine artisjokplanten op de lokale plantenmarkt. Ze kregen een mooi plaatsje in mijn stadstuin en groeiden uit tot prachtige planten. Hun zilvergrijze bladeren en hun opvallend silhouet maakt hen echte eyecatchers. Na twee jaar sneuvelden ze helaas na een periode van strenge vorst. Maar ik droom intussen van nieuwe artisjokplanten in m’n tuin.

Rassen

  • Camus de Bretagne: winterhard
  • Grand Vert de Laon: winterhard
  • Vroege Violette
  • Violette de Provence

Artisjok in je tuin

De laatste nachtvorst voorbij? Je artisjok mag naar buiten! Je nu-nog-kleine-plant vraagt wel wat plaats: voorzie een ruimte van 80 à 100 centimeter op een warme en beschutte plek. Verzorg hem goed, zeker in het eerste jaar: je artisjokplant kan een goeie start gebruiken, wil je een mooie oogst tenminste.

Een artisjok in meerjarig: je mag hem dus een aantal jaar op dezelfde plaats laten staan. Denk aan de artisjok als een mediterrane plant: hij houdt van de zon, niet erg van de winter. Tijdens koude winters bescherm je hem best tegen de koude met een laagje compost. Zo help je hem meteen door de winter.

artisjok (c) GRUUN

Oogsten van artisjokharten

Als je zelf een artisjok zaait, weet dan dat de plant het eerste jaar wellicht nog geen bloemen krijgt. Het groeiseizoen is daarvoor net te kort. Maar het wachten loont. Vanaf het tweede jaar beloont de artisjok je rijkelijk.

Van artisjokken eet je eigenlijk de bloemknoppen nét voor ze gaan bloeien. Het vergt een beetje ervaring om te zien wanneer ze rijp genoeg zijn. Je herkent een rijpe bloemknop aan zijn bolle vorm en onderste bloemblaadjes die iets uit elkaar gaan staan. Eens de bloem bloeit, kan je hem niet meer eten. Net te laat? Niet getreurd! Laat je de bloemknop staan, dan komt er een prachtige paarse bloem tevoorschijn.

Je plant is meerjarig, je kan hem dus gewoon laten staan. Verwijder na de bloei de bloemknoppen. Je zal zien dat in de herfst nieuwe stengels uit de aarde komen, een teken dat je plant volgend jaar weer helemaal terugkomt.

artisjok (c) GRUUN