weinig water

Kamerplanten die weinig of bijna geen water nodig hebben

We kennen het allemaal: je bent wéér eens vergeten je planten water te geven. Ben jij zo iemand die vaak de gietbeurten overslaat? Dan zijn deze planten die bijna geen of weinig water nodig hebben, helemaal jouw ding.

Laat ons eerst even zeggen: geen enkele plant kan zonder. Want het is zo: elke plant heeft water nodig om van te kunnen leven. Gelukkig voor hen (en voor ons) heeft niet elke kamerplant een even grote behoefte.

Zoek je een plant die tegen een stevige dorst kan? Dan zijn deze planten die weinig vragen, ideaal voor jou.

Weinig water voor je vetplant

Een succulent of vetplant houdt water vast en slaat het op in het blad, de stengel of wortels. Daardoor kunnen deze stoere planten uitzonderlijk goed tegen de droogte.

succulent
weinig water

Onder succulent vind je soorten als Sempervivum, Senecio, Peperomia en Haworthia. Ook de bekende Aloë Vera is een vetplant. Giet je plant in het groeiseizoen één keer per week. In de winter is één keer per maand goed. Laat de aarde uitdrogen tussen de gietbeurten.

Verder lezen: Alles wat je wil weten over vetplanten

Tevreden met weinig gieten: zz-plant

Doorgaans is minder al meer dan genoeg voor je Zamioculas zamiifolia of ZZ-plant, die water opslaat in zijn ondergrondse knol. Onze allereerste plant ging na enkele maanden dood. Je raadt het al: door een teveel aan water. Temper dus je enthousiasme om deze plant te gieten, en hou het op een bescheiden gietbeurt. 

Elke 10 dagen water spaarzaam geven is prima voor deze plant. Staat hij op een donkere plek? Dan mag je nog wat minder begieten.

zamioculas

Maandenlang droog: cactus

Als je een cactus wil verzorgen, dan moet je aan z’n natuurlijke leefomgeving denken: een vaak erg droge plek met veel zonlicht. Omdat het in de woestijn ook niet alle weken regent, hoef jij ook niet elke week met je gieter langs te komen.

Geef je cactus in de lente en zomer één keer per week water. Dat kan door hem van bovenaf te gieten of hem een kwartiertje in een schaaltje met water te zetten.

weinig water

In de herfst en winter gaat je cactus in ruststand. Je hoeft je plant nu bijna geen water meer te geven. Eens per maand of twee maanden is eigenlijk al voldoende. 

Eerste hulp: Zo zorg je voor je nieuwe cactus

Levende steentjes of Lithops

Lithops komen uit erg droge gebieden en zien eruit als kleine kiezelsteentjes. De grootste uitdaging is je te houden aan de heel beperkte mate van gieten. Heel erg zuinig zijn met je gieter dus.

Lithops maakt vaak in de lente nieuwe steentjes aan. Da’s het moment om je plantje af en toe weinig water te geven. Vaak is één of twee keer per jaar (!) voldoende.

Vanaf de zomer gaat je plant in rust. Je hoeft ‘m daarom tijdens het grootste deel van het jaar geen water te geven. Lekker makkelijk, toch?

Meer GRUUN