Dit doe je met je oogst: augurken inmaken

Dit doe je met je oogst: augurken inmaken

Hartje zomer en daar zit je dan…je vele augurken groeien weelderig en worden steeds groter. Wat doe je met die groene, stekelige vruchten? Augurken kan je inmaken of wecken, een handige techniek bij een overvloed aan oogst! Ingemaakte augurken blijven erg lang goed. Met een paar augurkenplanten heb je zo het hele jaar een voorraadje in je kast.

Start bij het begin: zo zaai en plant je augurk

Augurken oogsten

Augurkjes zijn familie van de komkommer, en bijzonder geschikt om in te maken. Je kan ze oogsten tussen half juli en september.

Als je houdt van kleine augurkjes, kan je vrijwel meteen beginnen plukken. Pluk je regelmatig, dan stimuleer je de groei van nieuwe vruchten. Hou je van augurk in schijfjes, dan laat je ze wat langer hangen om dikker te worden. Ik laat de mijne best lang aan de plant hangen, zo krijg ik mooie volle vruchten.

Ze zijn wat stekelig, je kan dus een tuinhandschoen gebruiken om ze te oogsten.

augurk (c) GRUUN

Augurken inmaken: dit heb je nodig

  • 2 handenvol augurkjes of 2 dikke augurken
  • 2 eetlepels keukenzout
  • 2 eetlepels suiker
  • 200 ml azijn
  • 100 ml water

Ik hou van het meest eenvoudige recept, maar je kan ook smaakmakers toevoegen zoals peperbolletjes, look, laurier, sjalot, rozemarijn, mosterdzaadjes, dillezaadjes, kruidnagel enzoverder.

Heb je meer of minder augurken, pas dan de hoeveelheden aan. De verhouding azijn-water is 2:1

augurk (c) GRUUN

Zo doe je het: augurk inmaken

  1. Maak de augurkjes schoon (indien nodig met water) en bestrooi ze met het zout.
  2. Dek ze af (bijvoorbeeld in een plastic potje) en zet ze op een donkere en koele plaats.
  3. Laat minstens 24 uur zo liggen. Het zout trekt het teveel aan vocht uit de augurken.
  4. Spoel ze goed af, zodat al het zout weg is.
  5. Breng het water, de azijn en de suiker aan de kook.
  6. Heb je grote augurken, snij ze dan in schijfjes.
  7. Voeg je augurken (en eventuele smaakmakers) toe en laat ze 10 minuten koken.
  8. Zet een glazen pot met metalen deksel klaar. Zet die 10 minuten in kokend water om steriel te maken.
  9. Vul de pot tot net onder de rand met de warme augurken en het zoetzure sap.
  10. Draai de pot dicht en zet ondersteboven op een vaatdoek om af te koelen.

Ingemaakte augurk bewaren

Je kan jouw augurken in pot tot zes maanden bewaren. Plak er een label op met de datum van vandaag, zo weet je hoe lang-ie nog goed is. Heb je net als mij best veel potten met augurk, deel ze dan uit aan liefhebbers van een zoetzure smaak!

Verder lezen

Meer lezen