begonia rex

De uitbundigheid van de bladbegonia (Begonia rex)

Van de vele soorten Begonia is deze Begonia rex toch wel de meest spectaculaire. De kleuren van deze plantjes lijken wel aangebracht met een schilderspenseelt en ze spatten van de bladeren af! Ontdek de kleine pareltjes die de tropische bladbegonia’s zijn.

Verzorgen van je Begonia rex

Oorsprong

Begonia rex komt uit het tropisch regenwoud.

Standplaats

De bladkleuren van Begonia rex spreken tot de verbeelding. Om het plantje mooi te houden, is wel wat aandacht nodig. Felle zomerzon is alvast geen goed idee, dus kies een plek in huis waar veel daglicht maar geen directe zon komt. Zet je plantjes niet te dicht bij de verwarming in de winter. Let op voor tochtige plekken, daar is je Begonia nu eenmaal niet tegen bestand.

Water geven

Tijdens de groeiperiode in de lente en zomer geef je ongeveer 1 keer per week water. De potgrond mag tussen de gietbeurten een beetje droog worden. Geef water via een schaaltje of rechtstreeks op de potgrond. Houd de bladeren zo veel mogelijk droog door voorzichtig te gieten en giet achteraf het overtollige water weg zodat de wortels niet gaan rotten. In de wintermaanden heeft je Begonia rex veel minder water nodig. Check wel regelmatig of de potgrond niet al te droog aanvoelt.

Besproeien

Een hoge luchtvochtigheid is een van de wensen van dit plantje. Dat kan op verschillende manieren: door regelmatig met de plantenspuit langs te gaan, door je planten in een groepje samen te zetten of door de pot op een schaaltje met vochtig grind te zeten. Probeer de bladeren niet nat te maken.

begonia rex detail blad

Verzorging van je Begonia rex

  • Draai af en toe de pot een kleine kwartslag. Zo groeit je begonia gelijkmatig.
  • Het is een goede gewoonte om verwelkte bladeren meteen weg te halen om op die manier ruimte te maken voor de jonge blaadjes.
  • Plantenvoeding geef je tweewekelijks, van de lente tot het begin van de herfst. Kies voor een biologische variant.

Stekken

Begonia’s vermeerder je door een bladstek te nemen. Wil je meteen met een grotere plant starten, dan kan je Begonia rex ook delen door scheuren (net als bij Calathea’s). De jonge stekjes houden van een warme en vochtige omgeving. Wacht tot je nieuwe groei ziet voor je ze in een grotere pot zet.

Begonia rex bladeren

Wat is er mis met mijn Begonia rex?

  • bladkleur verdwijnt Als de bladtekening vervaagt, kan dat zijn doordat je plant op een te donkere plaats staat. Kijk ook na of jouw Begonia niet verpot hoeft te worden.
  • bruine punten aan het blad De lucht is te droog.
  • bladeren vallen af Verwelkte en rotte bladeren zijn vaak een teken dat de plant te veel water heeft gehad. Is het blad eerder droog en opgekruld dan stond je Begonia te droog of te warm.

Meer kamerplanten