citroenverbena (c) GRUUN

Heerlijks zomers en geurig: Citroenverbena

Een heerlijk geurend kruid dat helemaal top is in een pot. Citroenverbena of ‘verveine‘ is een vaste plant die in de zomer bloeit met lichtpaarse bloemetjes. Maar de ster van dit kruid zijn z’n bladeren: die verspreiden een heerlijke citrusgeur. Net als die andere kruiden, citroenmelisse, citroentijm of citroengras trouwens!

In je eetbare tuin: citroenverbena

Citroenverbena koop je in het voorjaar in een tuincentrum of op een plantenmarkt. De zomer is de bloeiperiode van deze zonaanbidder. Niet alleen zijn de blaadjes op hun best, er verschijnen ook kleine paars-witte bloemetjes aan je plant. Staat hij in een pot bij jou, geef ‘m nu zeker voldoende water, bijna dagelijks als het erg droog is.

citroenverbena (c) GRUUN

Dit fijne kruid is matig winterhard: hij kan dus milde winters aan, maar strenge winters veel minder. Daarom doet dit kruid het bijzonder goed in een pot. Wanneer het te koud wordt, kan je de verbena even op een beschutte of warmere plaats zetten. Schrik niet wanneer je verbena al z’n blaadjes verliest, hij komt er wel weer bovenop.

Bij mij staat de citroenverbena na enkele jaren in een pot nu vast in een kruidenperk. Hij heeft het daar naar z’n zin en heeft alle ruimte om te groeien, al kan ik hem niet warm onderbrengen tijdens een winterprik. Het is dus altijd even afwachten of de verbena er goed doorkomt… maar intussen groeit ie elke zomer wel uit tot zo’n twee meter hoge struik.

citroenverbena (c) GRUUN

Citroenverbena in de keuken

De blaadjes van verbena lenen zich voor zowat alles dat een fijne, frisse citroensmaakje nodig heeft. Citroenverbena laat zich makkelijk gebruiken in de keuken, in combinatie aardbeien, abrikozen of perziken in confituur bijvoorbeeld. Of fijngehakt in rijst, bij kip of vis.

Zet thee van citroenverbena door enkele takjes in kokend water te laten trekken. Vul aan met verse munt uit eigen tuin. Je krijgt een heerlijk geurende kruidenthee. Heb je veel blaadjes over? Je kan ze ook drogen en gebruiken in fijne geurzakjes voor je kast of wasgoed .