Ik hou van plukbloemen. En ik hou nog meer van bloemen waarvan ik het hele jaar door kan genieten. Als je slim zaait en plant, dan kan je alle seizoenen kleine tot grote bloeiende planten in je tuin hebben.
Makkelijkst om te onthouden is dat je voorjaars- en zomerbloeiers hebt. In het voorjaar bloeien traditioneel veel bollen zoals tulpen, narcissen en krokussen. In de zomer bloeien de bollen of knollen van dahlia’s, lelies en gladiolen. Je plant ze doorgaans enkele maanden op voorhand. Zo geniet je van maandenlang kleur in je tuin of op je terras.
Plukbloemen in het vroege voorjaar
Terwijl er nog weinig bloeit, kan je potten, bakken en lege plekken al invullen met de allereerste voorjaarsbloeiers, zoals blauwe druifjes of kievitsbloemen (fritillaria). Je plant de bollen meestal in het najaar (oktober en november). Zo geniet je van een vroege bloei in februari en maart, net wanneer je kan starten met de eerste radijsjes te zaaien.
In het voorjaar kan je de typische voorjaarsbollen ook combineren met kruidenplantjes. Denk lavendel, oregano, munt en dragonplantjes. De voorjaarsbloemen zijn weliswaar niet eetbaar, maar fleuren meteen je voorjaar op. Zet ze op je terras, zodat je ze altijd ziet wanneer je naar buiten kijkt. Wedden dat ze maart en april helemaal opvrolijken?
Deze Kievitsbloem of Fritillaria is een bloemetje dat houdt van de schaduw. Heb je een plekje waar niet zoveel zon komt? Dan zal dit plantje met het paarse schaakbordpatroon het er wellicht goed doen.
Lente: tulpenseizoen
In de vroege lente kondigen zich ook de eerste tulpen aan. Kies vroege bloeiers, die in maart nog in bloei komen. Ik plantte in mijn eerste jaar in de nieuwe tuin 100 identieke roze tulpen. Sindsdien plant ik er elk jaar weer nieuwe, maar kies ik wel voor wat meer variatie!
Doorgaans bloeit een tulp een tot twee weken. Na het bloeien knip je de bloem af en laat je het loof langzaam verwelken. Zo krijgt je bol energie voor het komende jaar. Ongeveer zes weken na de bloei, kan je de bollen uit de grond halen en ze ergens koel en droog bewaren.
De zomer op z’n hoogtepunt: dahlia
Dat dahlia mijn favoriete bloem is, hoef ik je wellicht niet meer te vertellen. De plant geeft massa’s bloemen in de zomer, tot diep in het najaar. Hoe meer je ze plukt, hoe meer bloemen ze geeft. Meer weten over dahlias
Deze Edinburgh Dahlia wordt een meter hoog en groeit op zowat elke grondsoort. De bloemen zijn dieppaars met een contrasterend witte rand.
In het najaar, wanneer het begint te vriezen, neem je alle dahliaknollen weer uit de grond. Op dat moment kan je de voorjaarsbollen beginnen planten, en zo start het tuinjaar weer met een hoop kleurrijk plukgeluk!
Naast dahlia’s zijn ook lelies en gladiolen echte zomerbloeiers. Wil je het hele jaar blijven plukken? Plant ze dan in het vroege voorjaar, zo staat jouw tuin bomvol bloemen tijdens de zomer!