moestuin wim lybaert (c) GRUUN

Boek review: In de Moestuin van Wim Lybaert

Soms verschijnen er moestuinboeken waar je gewoon op zit te wachten. In de Moestuin van Wim Lybaert is er zo eentje. Tien jaar na zijn eerste moestuinboek pende de tuinier opnieuw een stevig boek neer. Dat staat vol nieuwe inzichten (vecht niet tegen onkruid, maar geef het een plek!) over de grote veranderingen in het moestuinieren. Bijna 500 bladzijden later heb je zowat alle kennis op zak die je nodig hebt om met je eetbare tuin te starten.

Over In de Moestuin

Wim Lybaert start er zijn nieuwe boek mee: zijn manier van tuinieren is veranderd. Eetbaar tuinieren is vandaag iets dat je niet meer alleen doet. Iedereen doet het: op een klein lapje grond, in een vierkante meterbak of gewoon in enkele potten op je terras of balkon. Plantgoed beperkt zich niet meer tot de tomaten en wortels, maar is een uitgebreid lapjesdeken van exotische groenten, zuiderse kruiden en plukbloemen die je de hele zomer lang van kleur voorzien.

Op rijtjes met gewasrotatie, tussen je sierbloemen of lekker chaotisch door elkaar: hoe je eetbare tuin eruit ziet, zegt vooral iets over hoe je zelf het liefst tuiniert. En ook daar zit een belangrijke les: moestuinieren hoeft niet moeilijk, lastig of tijdrovend te zijn. Je maakt het nét zo makkelijk als je zelf wil.

moestuin wim lybaert (c) GRUUN

In zijn boek neemt Wim Lybaert je mee doorheen twaalf maanden in de moestuin, noem het gerust een heel persoonlijk tuindagboek. Van de stille wintermaanden tot de overvloedige oogst in de zomer. In tien basisstappen loodst hij je naar een eetbare tuin bij je thuis: beginnende tuiniers leren er zaaien en verspenen, compost maken en gebruiken. En belangrijk voor wie denkt alles al te kunnen: er zitten ook nieuwe lessen in voor wie al lang tuiniert. Zoals het gebruik van mest en de kunst van het water geven in droge tijden.

Het grootste deel van dit dikke boek is gewijd aan een flinke groentegids. Per groente krijg je aparte info: de basics voor voor absolute beginners en een rijkere gids voor ervaren groene vingers. Van aardappelen, courgettes, paprika, prei, tomaten en meer. De keuze van groentes oogt wel nogal klassiek, en wil je niet meteen inspireren tot experiment, maar geeft je wel een goeie basis mee om verder aan de slag te gaan. Ook kruiden, klein fruit en aardbeien en fruitbomen komen aan bod.

moestuin wim lybaert (c) GRUUN
moestuin wim lybaert (c) GRUUN
moestuin wim lybaert (c) GRUUN

Dit vonden wij ervan

Bij GRUUN houden we van stapels boeken om de koude wintermaanden door te komen. Maar als je maar één goed moestuinboek mocht kopen, dan zou het In de Moestuin van Wim Lybaert zijn. Een lekker dik boek, met mooie beelden en gelaagde info waar je zowel als beginner als ervaren rot mee aan de slag kan. Alles wat een goed moestuinboek moet zijn.

Info In de Moestuin van Wim Lybaert

In de Moestuin – Wim Lybaert
Uitgeverij Manteau
ISBN 9789022337950
464 pagina’s
40 euro

moestuinboek (c) GRUUN