erwtenplantje

‘String of pearls’, het bijzondere erwtenplantje

Het erwtenplantje (Senecio rowleyanus) heeft zijn naam niet gestolen: de blaadjes van deze plant vormen een ketting van kleine bolletjes om zo weinig mogelijk water te verdampen. Dit leuke plantje luistert naar de mooie Engelse benaming String of pearls.

Verzorging van je erwtenplantje

Oorsprong

woestijngebieden in zuidelijk Afrika

Standplaats

Laat je erwtenplantje van zijn beste kant zien door een hangmand of hoge pot te gebruiken. De stengels worden zo’n 60 cm lang en kunnen op deze manier mooi afhangen. Geef ‘m veel licht met liefst ook enkele uren zon per dag. Welke planten kan je nog in direct zonlicht zetten?

Kies voor een standaard potgrond of zelfgemaakte potgrond voor vetplanten en cactussen.

Water geven

Net als bij andere vetplanten, schuilt het gevaar in te veel water geven. Senecio rowleyanus is best een robuuste plant. Wacht met gieten tot de potgrond volledig is uitgedroogd. Giet dan net genoeg (als je plant in een plastic pot met gaatjes staat, giet je tot er onderaan water uitkomt) en laat je erwtenplantje nooit met zijn wortels in het water staan. Zo geef je kamerplanten het beste water.

Geef ’s zomer elke 2 weken water en minder tijdens de winter tot elke maand

Verzorgen van je erwtenplantje

  • Van lente tot herfst mag je 1 keer per maand vloeibare biologische plantenvoeding geven.
  • Vermijd tocht.
  • De ‘erwtjes’ zijn licht giftig, dus let op met huisdieren of kleine kinderen in huis.

Stekken van Senecio rowleyanus

Met een goede verzorging kan je een aantal jaar genieten van je plant. Daarna gaat een erwtenplantje er minder goed uitzien. Neem van je volgroeide plant dus enkele stengelstekken. Zo kan je het oude exemplaar op tijd vervangen met nieuwe stengels.

Wat is er mis met mijn erwtenplantje?

  • bladeren rimpelen Als de potgrond helemaal uitgedroogd is, dan is dit een teken om water te geven. Voelt de aarde nog vochtig aan en kleuren de bladeren geel, dan moet je net minder gieten.
erwtenplantje

Meer Gruun