varen in pot

5 kamerplantentrends

Kriebelen je groene vingers al helemaal om opnieuw aan de slag te gaan? Hoewel het nog wat te vroeg is om te starten met verpotten en stekken, kan je met deze kamerplantentrends alvast heel wat inspiratie opdoen voor je plantencollectie. Deze 5 toppers onder de kamerplanten móet je alvast in huis halen.

Maak van je planten een kunstwerkje met kokedama

Deze Japanse techniek is al enkele jaren aan een opmars bezig en is intussen een kunst op zich. Bij kokedama – wat zo veel als ‘mosbal’ betekent – ga je de wortels van je plant omhullen met mos. Deze bind je samen met een touwtje en zo krijg je een unieke vorm. Je plant hoeft niet perfect te zijn: helemaal in de filosofie van het Japanse wabi-sabi zit de schoonheid in het onvolmaakte van je creatie. Met kokedama maak je een natuurlijke pot voor je kamerplant. Probeer het ook voor je orchidee, varen of vetplant. Ook in de meeste tuincentra vind je tegenwoordig planten in een kokedama.

Hang ze overal… de erwtenplanten

Nog fijner dan zijn Nederlandse naam vinden we de Engelse benaming van de erwtenplant: string of pearls. Deze Senecio rowleyanus trekt de aandacht door z’n ongewone look. Als echte vetplant heb je er bovendien weinig omzien naar. Af en toe een slok water en een lichte plek in je kamer, daarmee houd je deze stoere plant al tevreden. Wist je dat de ‘erwten’ eigenlijk de blaadjes van de plant zijn? Pak uit met deze ongewone hangplant en geef ‘m een tof plekje in je interieur.

erwtenplantje

Ga voor een bonte collectie met meerkleurige planten

Must have: kamerplanten met bonte bladeren die op Instagram van je scherm afspatten. Ga op zoek naar de iets zeldzamere bonte versie van je lievelingsplant. Of zorg voor wat afwisseling in je groene palet met een mooie contrastkleur. Zo is er de bonte versie van de luchtzuiverende Ficus elastica. Of de dieppaarse bladeren van de Oxalis. Bij de hangplanten vind je de Tradescantia met een mooie combinatie van roze, zilver en groen. Maar het meeste indruk maak je ongetwijfeld met de Calathea, een kamerplant met uitgebreide patronen en kleurschakeringen die in veel variëteiten bestaat. Niet de makkelijkste plant om in huis te hebben, maar hij is meer dan de moeite waard.

calathea

Introduceer de varen opnieuw in je huis

Na botanische prints en ingelijste bladeren is het tijd om opnieuw de échte varens in huis te halen. De varen houdt het meest van vochtige, warme ruimtes zoals de badkamer. Het is een doorzetter die ook overleeft op plekken met minder licht. Prachtig aan de muur zijn de hertshoornvarens, vooral als je er meerdere combineert. Zet je andere varens midden in je collectie kamerplanten: een weelderige krulvaren of nestvaren zorgt voor een schitterend resultaat.

varen in pot

Zet de badkamer vol met planten

Tuurlijk, de natuur naar binnen halen doen we al. Maar ook in de badkamer, een ruimte waar je heel wat tijd besteedt, kan je planten neerzetten. Heb je een raam in je badkamer? Experimenteer dan met vormen en hoogtes om je eigen groene oase te creëren. Tropische planten doen het bijzonder goed in je badkamer, want ze staan graag in een warme en vochtige omgeving. Ga aan de slag met planten zoals de krulvaren, lepelplant,  Sansevieria, bamboe of Dracaena.

Benieuwd naar meer inspiratie? Ontdek welke 10 planten je het best gebruikt in je eigen urban jungle.

Ook interessant voor jou