stekken (c) GRUUN

Kruiden stekken: hoe doe je dat?

Eigenlijk kan je heel wat kruiden makkelijk vermeerderen. Je kan heel simpel kruiden stekken. Op deze manier kan je onder meer salie, allerlei soorten munt, hysop en kerrie vermeerderen. De beste periode om te stekken is in de lente (maart en april) en het einde van de zomer (augustus en september).

Kruiden stekken: dit heb je nodig

  • kruidenplanten
  • scherp mes
  • potjes met luchtige grond

Stap 1: Neem kopstekken

Kies mooie, rechte stengels uit. Snij de top van een stengel met een scherp mes op ongeveer 10 centimeter af.

kruiden (c) GRUUN

Stap 2: Doe de onderste blaadjes weg

Verwijder de onderste blaadjes, zodat je een lange stengel krijgt zonder bladeren. Deze ga je straks diep in je potje planten. Zo maakt je kleine plant over de hele lengte van de stengel jonge wortels. Je kan ook het topje van de stengel weghalen, zodat je plantje voller uitgroeit.

Stap 3: Plant de stek

Vul een potje met luchtige grond. Je kan zaai- en stekgrond gebruiken, maar dat hoeft niet. Gebruik liever geen aarde uit je tuin, daar zitten misschien onkruid in. Die maken het moeilijk voor je stekje om te groeien.

Zet je stek in de aarde, zo diep als mogelijk. De onderste bladeren aan je stengel zouden de grond nét niet mogen raken. Druk lichtjes aan.

citroenverbena (c) GRUUN

Stap 4: Geef water én tijd

Geef je kruidenstekken water en hou ze lichtjes vochtig. Je kan ze in een koude kas, beschutte plek of in een kweekkasje binnen zetten. Ze staan liefst niet te koud, tussen de 15 à 20 graden is ideaal.

Heb je munt gestekt? De blaadjes die je onderaan de stengels weghaalde, kan je meteen lekkere muntthee zetten!

Na zo’n maand zouden je stekjes wortels moeten hebben. Laat ze een tweetal weken wennen aan de buitentemperatuur en plant ze dan uit. Op deze manier kan je zo vaak kruiden stekken als je maar wil!

Meer inspiratie