citroenverbena (c) GRUUN

Zuiderse kruiden in je tuin

Een stukje zon in je tuin. Mediterrane of zuiderse kruiden toen het goed op de warmste plekjes van je terras of stadstuin. Zet ze in mooie terracotta potten of geef ze een plekje in een geurend kruidenhoekje. Met hun warme smaken zorgen ze voor dat instant zomergevoel!

Welke zuiderse kruiden zijn er?

Denk aan de Marokkaanse, Italiaanse of Spaanse keuken. Zowat alle kruiden die goed passen bij typische zuiderse groenten als aubergine, courgette, tomaat en artisjok. Kruiden uit het gebied rond de Middellandse Zee zijn onder meer:

  • tijm
  • oregano
  • rozemarijn
  • salie
  • bonenkruid
  • basilicum
  • laurier

Waar zet je ze het best?

Zuiderse kruiden willen een plaats in de volle zon. Hoe meer zonuren, hoe liever. Ze kunnen bovendien goed tegen de droogte. Heb je een stukje terras of tuin dat lekker warm wordt? Je kruiden zullen zich er helemaal thuis voelen. Zet ze liefst niet te ver weg van je keuken, zo hoef je niet ver te lopen en heb je smaakvolle kruiden binnen handbereik.

Oregano en marjolein

Denk jij ook spontaan aan Italiaanse gerechten bij het ruiken van oregano? Je bent vast niet de enige. De Italianen zijn dol op dit kruid, en dat zie je ook in hun keuken. Gebruik de blaadjes en bloemetjes van oregano op je pizza of in je pastasaus.

Oregano is in feite de doorlevende variant van marjolein, nog zo’n mediterraan kruid. Oogst verse blaadjes om zijn productie te stimuleren. Hij is winterhard, dus laat hem ’s winters gewoon buiten staan.

oregano (c) GRUUN

Kerrie kruid

Met z’n zilvergrijs blad oogt de kerrie plant bijzonder mooi tussen kruiden, of gewoon tussen andere planten in je tuin. Hij bloeit van juni tot september met mooie gele bloemetjes. Kerrie is doorlevend, dat wil zeggen dat je hem meerdere jaren kan laten staan. Ondanks z’n mediterraanse roots, kan hij best goed om met koude temperaturen. Zelfs tot min 5 graden.

En nee, met kerrie kruid maak je geen curry. Daarvoor heb je tientallen kruiden nodig…en gek genoeg geen kerrie. Wel geeft hij wat pit aan je gerechten. Voor in de keuken knip je jonge scheuten af. Gebruik ze om rijst, oosterse soepen of stoofpotjes op smaak te brengen. Haal de takjes weg voor je de gerechten serveert.

kerrie (c) GRUUN

Hysop

Zet je hysop in je tuin, dan groeit hij in geen tijd uit tot favoriet van vlinders, hommels en bijen. Met paarse bloementrosjes is hij een fraai zicht tussen andere bloemen en planten. Op een warme en zonnige plaats groeit hij uit tot een smaakvol én decoratief kruid. Je mag hem ook laten staan in de winter, hysop is doorlevend.

Oogst de jonge scheuten en bloemknoppen. Hysop gebruik je net zoals tijm bij vlees- of visgerechten, of in kruidenolie- of boter. De paarse bloempjes ogen mooi in salades.

Tijm

Verse tijm kan je bijna het hele jaar door oogsten. De plant groeit op zowat alle grondsoorten, zolang hij maar voldoende zon ziet.

Varieer met verschillende soorten en smaken tijm. Bij een gespecialiseerde kweker of tuincentrum kan je heel wat meer vinden dan de gewone tijm, Thymus vulgaris. Varianten zoals citroentijm, sinaasappeltijm of wilde tijm geven extra karakter en smaak in je kruidentuin.

Van tijm oogst je jonge scheutjes, liefst voor de plant in bloei komt. Na de bloei snoei je de oudere scheuten weg. Zo komt de nieuwe groei weer op gang. Tijm geeft smaak aan soep, sauzen, op de barbecue en in heel wat warme gerechten.

Meer kruiden in je tuin

Op zoek naar nog meer kruiden voor je kruidentuin? Denk ook aan frisse kruiden als peterselie, munt, bieslook of bonenkruid. De keuze tussen al die heerlijke smaken is enorm!