Doorlevende of meerjarige kruiden zijn een zegen, zeker voor wie in potten tuiniert. Je kan ze gewoon laten staan op een leuke plek op je terras of in je tuin. Vaak sterven ze tijdens de winter af, om in het voorjaar zonder enige moeite weer helemaal terug op te komen.
Rozemarijn, salie, tijm, bieslook, hysop…het zijn maar een paar kruiden die je één keer zaait, om ze nadien jarenlang te proeven.
Munt
Eigenlijk ken ik bijna niemand die niet van munt houdt: het is een veelzijdig, heerlijk geurend kruid. Dat trouwens wel heel erg enthousiast kan beginnen woekeren in je tuin.
Zet je muntplant dus liefst in potten of bakken op je terras of balkon. Zo hou je die enthousiaste plant in toom, en geniet je van lekker frisse munt zonder zorgen.
Munt en andere kruiden stekken doe je zo
Citroenverbena
Heerlijk geurend naar citroen is deze verbena een prachtige struik voor je kruidenperk. Geef deze topper onder de meerjarige kruiden een zonnige en droge plek in je tuin.
Citroenverbena houdt niet erg van koude. Na de zomer snoei je hem tot 20 centimeter terug. Enkel als hij goed beschut staat, kan hij overwinteren in je tuin. Staat hij in een pot of kuip, dan kan je hem ’s winters naar binnen halen.
Met de blaadjes van citroenverbena zet je heerlijke thee. Je kan ze ook verwerken in gerechten waarin je een subtiele citroensmaak wil brengen, zoals dressings, gebak, in marinades en sauzen.
Salie
Salie behoort tot de warme en zuiders geurende meerjarig kruiden. Je kan de blaadjes zowel gedroogd als vers in de keuken gebruiken. Het is een doorlevende plant waar je weinig werk en veel plezier van hebt.
De struikjes bloeien van mei tot juli en behouden meestal hun compacte vorm. Geef je ‘m een plekje in de volle zon, dan is hij meestal gelukkig. In de zomer kan hij mooi paars bloeien.
Citroenmelisse
Nog zo’n makkelijk kruid is deze citroenmelisse. Ga met je handen langs de blaadjes en meteen weet je vanwaar deze plant z’n naam haalt. Enkel al voor de frisse geur van citroen is deze citroenmelisse een aanwinst voor je tuin of terras.
Van een klein plantje dat ik kreeg, heb ik intussen een volle bos van het kruid staan. Hoe je zelf zo’n mooie bos citroenmelisse krijgt, lees je hier.
Roomse kervel
Onbekend is onbemind, zeker bij deze Roomse kervel. In tegenstelling tot gewone kervel houdt dit kruid erg van de schaduw. Omdat er niet zoveel kruiden makkelijk groeien op een beschaduwde plek, is dit een fijne plant om te hebben voor die schaduwrijke hoekjes. Kneus je z’n blaadjes tegen elkaar, dan krijg je een fijne anijsgeur.
Meer doorlevende kruiden
- Tijm: Tijm is zo’n kruid dat gewoon niet mag ontbreken in je eetbare tuin. Het is supermakkelijk, blijft het hele jaar groen en je kan er van de vroege lente tot begin winter van oogsten.
- Bieslook: Met de milde smaak van ui, makkelijk toe te voegen aan zowat elk gerecht en een lang oogstseizoen. Eens bieslook in je tuin staat, hoef je ‘m enkel te oogsten.
- Oregano
- Dragon:
- Rozemarijn
- Hysop