dahlia (c) GRUUN

De mooiste plukbloemen in je tuin

Bloemen zelf zaaien was nog nooit zo populair. En terecht, want zelfgezaaide plukbloemen uit je eigen tuin plukken geeft zoveel voldoening. Wie in het voorjaar zaait, kan tot diep in het najaar genieten van de kleuren en geuren van plukbloemen. Ze staan mooi in een vaasje en brengen de zomer bij je naar binnen. Zo heb je altijd een vers boeketje bloemen in huis. Dit zijn onze GRUUN-tips voor de leukste plukbloemen voor deze zomer.

Onze favoriete plukbloemen: dahlia’s

Overal de ster van de show, da’s deze dahlia. Ze groeien uit knollen die je vanaf mei kan uitplanten in de tuin. Omdat deze bloem steeds populairder wordt, kan je kiezen uit oneindig veel soorten en kleuren. Zo heb je enkelbloemige dahlia’s, cactusvormige bloemen, pompondahlia’s en decoratieve bloemen. Die laatsten zijn de blikvangers van elk boeket!

Je dahlia zal de hele zomer tot de eerste vorst bloemen aanmaken. Hoe meer je ze plukt, hoe meer bloemen er verschijnen. Zet ze dahlia’s samen in een vaas of laat ze de show stelen in een bosje bloemen. Een mooi cadeau ook als je deze zomer een fleurig geschenkje voor iemand wil maken.

plukbloem (c) GRUUN

Kleurige showstopper: Zonnehoed

Vanaf eind juni verschijnt deze vaste plant in veel tuinen: de Echinacea of Zonnehoed. Met z’n uitbundige kleuren trekt hij niet enkel bijen en vlinders aan, maar ook tuiniers voorzien van een schaar en op zoek naar een zomers bosje bloemen.

De plant geeft de hele zomer een massa aan roze of witte margrietachtige bloemen. Het is een vaste plant: hij verdwijnt in de winter onder de grond en komt in het voorjaar terug naar boven. Nog een goede reden om deze Zonnehoed een plekje te geven in je tuin? Hij kan best goed tegen de droogte, en kan dus lang bloeien zonder dat je ‘m water hoeft te geven.

zonnehoed (c) GRUUN

Klein maar fijn als plukbloemen: Reukerwt

Lathyrus Oderatus of Reukerwt komt in veel verschillende kleurtonen, van zachtroze tot wit tot dieppaars. Deze bloemen laten zich makkelijk combineren in een zomers boeketje samen met bieslookbloemetjes of paarse salie. Een vaasje vol zomergeluk.

Je kan deze Lathyrus erg lang laten bloeien door bloemen te blijven plukken. Hoe meer je plukt, hoe meer bloemen je plant aanmaakt.

Zo zorg je voor veel bloemen bij jouw Reukerwt

reukerwt plukbloemen (c) GRUUN

Roos

Niet te vergeten als plukbloem, want een mooie roos doet het altijd goed. Zowel het knappe uiterlijk als de heerlijke geur maken van rozen een instant succes.

Kies een exemplaar met lange stengel, zo oogt je roos het mooist in een vaas. Daar kan ie zeker een week staan schitteren. Verwerk de bloem in een boeketje of doe ze solo cadeau aan iemand.

plukbloem (c) GRUUN

Zinnia om zelf te zaaien

Vanaf april is deze plukbloem supermakkelijk om zelf te zaaien. Zinnia doet het zowat overal best goed. Je kan kiezen voor zachte pastelkleuren of felle tropische tinten. De laatste bloemen kan je zaaien in juli.

zinnia plukbloemen (c) GRUUN

Andere fijne plukbloemen

Je kan van juni tot september nog meer mooie bloemen in je tuin vinden. Deze soorten doen het goed als snijbloem:

  • pioenroos
  • ijzerhard
  • gipskruid
  • duizendknoop
  • cosmos
  • korenbloem

Tips plukken van bloemen

Pluk bloemen liefst ’s ochtends vroeg. Zo blijven je bloemen lekker lang fris.

Knip ze af met een scherpe en schone snoeischaar. Vooral belangrijker voor de plant, die hopelijk nog meer nieuwe bloemen aanmaakt.

Zet ze meteen in water. Jouw bloemen hebben meteen wat water nodig, dus zet ze direct na het plukken in een vaasje.

plukbloemen (c) GRUUN

Ontdek meer plukbloemen