peterselie (c) GRUUN

Peterselie, een must in je kruidentuin

Dit frisse groene kruid komt in platte of gekrulde vorm. In de keuken is de platte peterselie favoriet, omdat hij makkelijk in elk gerecht kan. De gekrulde variant heeft wat minder smaak maar oogt wat mooi als garnering op je bord.

Kort & Krachtig

  • tweejarig
  • liefst halfschaduw, niet de hele dag in volle zon
  • binnen zaaien in februari
  • buiten zaaien van maart tot mei
  • oogsten van juni tot maart

Peterselie: zelf zaaien of kopen

Het is wat je noemt een trage kiemer: hij kiemt pas na 3 tot 4 weken. Je kan de zaden eerst 24 uur laten weken in lauw water. Dat versnelt het kiemproces. Eens de kiemplantjes wat groter zijn, kan je ze verpotten naar grotere potjes met potgrond.

Om peterselie zelf te zaaien heb je geduld nodig. Veel geduld. Wil je iets sneller uit de startblokken schieten? Voor weinig geld koop je ‘m in plugs op de plantenmarkt. Je plant ze meteen in volle grond, lekker snel!

Soorten

  • platte peterselie: sterker van smaak
  • krulpeterselie: vaker gebruikt als garnering, minder sterk van smaak

Peterselie is prima tevreden met een plekje in de halfschaduw, en dus enkele uurtjes zon per dag. Staat de plant te lang in de zon, gaat het blad verkleuren en stopt de groei. Geef de jonge plantjes voldoende vocht.

peterselie (c) GRUUN

Peterselie in de keuken

Dit is er zo leuk aan peterselie: je kan er van blijven oogsten, hij groeit gewoon terug aan. Pluk de buitenste blaadjes, en zorg ervoor dat je het hart van de plant intact laat. Oogst regelmatig.

Behalve de blaadjes kan je ook de stengels prima eten. Ze zijn enkel wat harder. Gebruik ze bijvoorbeeld in bouillon, zo hoef je niks weg te gooien. Je kan peterselie in de koelkast bewaren of invriezen voor later gebruik.

Een laatste tip? Haal peterselie in de winter niet weg, maar laat hem staan. Het is een tweejarige plant, die meestal de winter goed doorkomt. In het tweede jaar kan je hem in bloei laten komen, met zaden voor het volgende jaar als resultaat. De frĂȘle bloemetjes zijn mooi om te zien.