philodendron white measure

Philodendron White Measure (of Philodendron Birkin)

Philodendron White Measure maakt een razendsnelle opgang in de wereld van kamerplantenliefhebbers. Je vindt deze fijne bladplant ook als Philodendron Birkin terug. En hij is best bijzonder: de jonge bladeren zijn egaal donkergroen maar naarmate je plant ouder wordt, verschijnen er opvallende witte aders op het blad. Dit is dé nieuwe must have plant!

Philodendron White Measure

Oorsprong

China

Standplaats

Philodendron Birkin houdt van volop licht. Kies dus een plekje dicht bij het raam, maar wel uit de directe zon.

Water geven

Net als bij andere tropische planten, houd je de potgrond best licht vochtig. Start met 1 keer per week gieten en check regelmatig of de grond niet te droog aanvoelt; dat doe je makkelijk door je vinger een tweetal centimeter in de potgrond te duwen. Is enkel de bovenste laag droog? Wacht dan nog even met water geven. Voelt ook de rest van de potgrond droog aan, dan is het tijd om te gieten. Zorg er in elk geval voor dat overtollig water weg kan. Bekijk de verschillende manieren om water te geven aan je plant.

Besproeien

Philodendrons houden niet van droge lucht. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis op peil blijft, vooral in de winter. Loop regelmatig langs met je plantentspuit om je Philodendron Birkin te besproeien met lauw water. Lees wat je nog kunt doen voor een ideale luchtvochtigheid voor je kamerplanten.

Verzorgen van je Philodendron White Measure

  • Voeg wat biologische plantenvoeding toe als je water geeft om je Philodendron Birkin optimaal te laten groeien. Doe dat wekelijks tijdens de groeiperiode van je plant (in de lente en de zomer).
  • Als de pot van je Philodendron te klein wordt – dat zie je als de wortels onderaan uit de pot beginnen groeien – dan is het tijd om te verpotten. Kies een nieuwe pot die maximum 20 procent groter is dan de oude, anders riskeer je dat de plant bezwijkt aan wortelrot door te natte potgrond.
  • Maak regelmatig de bladeren schoon met een vochtige doek.

Stekken

Philodendron White Measure kan je stekken door een stengelstek te nemen. Bekijk de basics van het stekken van kamerplanten.

  1. Snijd met een scherp mes een stengelstek van zo’n 15 centimeter af.
  2. Haal eventueel de onderste bladeren weg en zet in een potje met lauw water.
  3. Na enkele weken zie je kleine wortels verschijnen onderaan de stek. Zodra dat gebeurt, mag je de stek in een potje met aarde zetten. Klaar!

Wat is er mis met mijn Philodendron White Measure?

  • gele bladeren: De plant krijgt te veel water. Laat de potgrond wat meer uitdrogen en zorg ervoor dat overtollig water niet in de pot blijft staan.
  • bruine bladuiteindes: Te droge lucht.