dahlias (c) GRUUN

Plukgeluk: mooie plukbloemen oogsten in de herfst

Waar ik vroeger in september dacht dat het tuinseizoen er helemaal opzat, blijf ik nu mijn snoeischaar bovenhalen op plukbloemen tot diep in de herfst te knippen. Heerlijk om ook tijdens de Indian Summer vaasjes vol met bloemen naar binnen te brengen. Droom mee weg met deze diepgekleurde roze, oranje en zachtgekleurde bloemen, goed voor armen vol plukgeluk.

Beste plukbloemen in de herfst

Na de warme zomermaanden komt de dahlia pas echt goed op dreef. In dit seizoen blijft je plant bloemknoppen aanmaken, en dat wel tot de eerste vorst. Met wat geluk geniet je dus in september en oktober van massa’s mooie bloemen. Hier zie je de mooie donkerpaarse cactusdahlia Stars at night en de witroze Edinburgh.

dahlias (c) GRUUN

Dahlias knip je pas als de bloem helemaal open is, want de bloemknop opent niet verder eens hij in een vaasje staat. Pluk dus enkel bloemen die nét open zijn. Bij voorkeur knip je ze in de vroege ochtend. Hun stengels zijn goed gevuld met water, ze zijn dus klaar om naar een vaasje te gaan.

Cactusdahlias zorgen altijd voor spektakel in een boeket. Hieronder zie je een variëteit van Stars at Night, samen met de oranje Noordwijks Glorie. Ze vormen een herfstboeketje met witte anemonen, nog zo’n typische herfstbloem.

Geen idee hoe je kiest uit al die dahlias? Alles over dromerige dahlias

dahlias (c) GRUUN

Vaste planten en eenjarigen

In de herfst nog een fraai bosje bloemen op tafel toveren? Het kan! Denk aan de typische herfstbloeiers onder de vaste planten, zoals de Aster. Met z’n knappe bloemhoofdjes en z’n weelderige bloei is het de ideale plant om dit seizoen te plukken in je tuin.

Nog een trouwe herfstsoldaat? De eenjarige Cosmos (of Cosmea) blijft ook na de hoogzomer een tijdlang bloeien. Denk eraan om uitgebloeide bloemhoofden altijd snel weg te halen, zo ben je zeker van een lange bloeiperiode.

Ook de vaak felgekleurde Zinnias blijven tot in oktober en soms november doorbloeien. Knip de vrolijke bloemetjes af en schik ze met hun lange stelen in je boeketje.

dahlias (c) GRUUN

Warme kleuren en een vleugje groen

Een warmgekleurd herfstarrangement in de kleuren van het seizoen doet het altijd goed in huis. Schik enkele dieprode, oranje of roze bloemen bij elkaar en combineer ze met meerjarige kruiden uit je tuin.

Denk aan dille, munt of salie om je boeketje te verfraaien. Naast een mooie groene toets zorgen ze ook voor een heerlijke geur in je bosje bloemen.

dahlias (c) GRUUN

Meer van GRUUN