In het kleinste hoekje van je tuin kan je eigen sla zetten. Met keuze uit zoveel verschillende vormen, kleuren en smaken hoef je niet te twijfelen: deze groente verdient echt wel een plekje in jouw eetbare tuin. Heb je weinig plaats? Ook op je terras, balkon of vensterbank kan je zelf sla kweken.
Kort & Krachtig
- eenjarig
- zon, liefst ook wat schaduw in de zomer
- buiten zaaien van maart tot augustus
Je eigen sla zaaien
Zaai meteen op de juiste plek. Binnen voorzaaien heeft geen zin. De zaadjes zijn heel klein. Zorg voor een goed contact met de aarde en bedek ze heel licht. Na een of twee weken verschijnen de zaailingen, afhankelijk van de temperatuur. Bij een temperatuur onder de 20 graden kiemen ze relatief snel.
Je kan zaaien tussen maart en augustus. Bij sommige soorten vroeger of later. Kijk goed wat aangewezen is voor het type sla dat je wil kweken. Zaai liever vaker, maar minder veel. Zo moet je niet plots tien kroppen sla op hetzelfde moment oogsten!
Soorten
Met je eigen sla kan je eindeloos variëren, je kiest uit zoveel verschillende soorten die je in de supermarkt niet zal vinden. Eigenlijk is maar één vraag belangrijk: welke soort vind jij het lekkerst?
Eikenbladsla
Diep ingesneden en lichtjes rood gekleurde losse bladeren. Deze soort kan goed tegen vorst.
Pluksla
Ook wel snijsla genoemd. De plant bestaat uit losse bladeren, die weer groeien na het plukken. Je kan ze oogsten 40 tot 50 dagen na het zaaien, een snelle groeier dus. Onder meer de geelgroene Australische Gele en de rode Mascara behoren tot deze soort.
Ijsbergsla
Frisse en compacte krop. Neemt soms tot 90 dagen tot hij oogstklaar is.
Kropsla
Ken je misschien ook als botersla. De mooie ronde kroppen die je kent uit de winkel. Met als mooiste naam ‘Het wonder van vier jaargetijden’. Oogst tussen 60 en 85 dagen na het zaaien.
Krulsla
Bekend van de zachte soorten Lollo Rosso en Lollo Bionda. Losse kroppe en sterk krullende bladeren. Ze zijn erg mooi decoratief, in je tuin en op je bord.
Romeinse sla of bindsla
Lange, langwerpige kroppen met groene bladeren. Oogst 80 tot 85 dagen na het zaaien.
Veldsla
Deze hoort eigenlijk tot een andere familie, maar omwille van de naamsverwarring, nemen we hem hier toch op.
Planten van sla
Je kan ook plugplantjes kopen van sla, dan hoef je ze enkel nog te planten. Slaplantjes houden van een stabiele omgeving: niet te nat, niet te droog. Niet te koud, niet te warm.
Bij te warm weer kunnen de plantjes snel doorschieten: ze gaan dan in bloei. De kwaliteit van de sla gaat dan snel achteruit. Zorg dus zeker in de zomer voor wat schaduw. Bijvoorbeeld door sla te planten in de buurt van een hoger gewas, zoals aardpeer of maïs. Staan je plantjes in potten, dan kan je ze simpelweg ergens anders zetten.
Je eigen sla oogsten
Je kan sla niet goed bewaren, eet ‘m zo vers mogelijk. Kroppen sla kan je in hun geheel oogsten, of enkel de buitenste planten. Van pluksla kan je oogsten hoeveel je wil: de plantjes groeien gewoon terug. Handig toch?
Wil je wat variatie in je bladgroenten? Probeer eens deze snijbiet