aubergine (c) GRUUN

Aubergine: Van je tuin naar je bord

Wil je iets nieuws proberen? Kweek dan eens een zuiderse aubergine in je tuin. De vrucht is een echte zonneklopper en dus dol op hoge temperaturen. Gek genoeg staat de aubergine nog niet bij veel mensen in de moestuin. Heb je een zonnige plek in je tuin of op je terras? Met voldoende zon en warmte krijg je deze zomer heerlijke zelfgekweekte aubergines op je bord!

Kort & krachtig

  • eenjarig
  • zonnige plaats in je tuin
  • zaaien in februari of maart, binnen
  • planten vanaf mei
  • oogsten in augustus en september

Aubergine zaaien

Het zijn zonnekloppers, die aubergines. Ook bij het zaaien hebben ze vooral warmte nodig. Zaai ze dus binnen, onder glas of op een plek waar het zowel overdag als ’s nachts lekker warm is.

Meestal ontkiemen de zaden na enkele weken. Worden je kiemplantjes wat groter, meestal rond april – mei, en krijgen ze hun eerste echte blaadjes? Zet ze dan in een groter potje zodat ze flink kunnen groeien.

aubergine (c) GRUUN

Aubergine planten

Vanaf mei mogen je aubergineplantjes naar buiten toe. Je kan ze in volle grond zetten, of in iets grotere pot op je terras of balkon.

Je plant groeit uit met een hoofdstengel met bladeren. De stengel is redelijk stevig, je hoeft ‘m niet noodzakelijk te ondersteunen. In de zomer verschijnen hieraan de kleine paarse bloemetjes waaruit later je vruchten zullen groeien.

De bloemetjes kijken met hun kopje naar beneden… tot je ziet dat er plots een paarse vrucht opduikt… je eerste aubergines zijn in de maak! Ondersteun je plant als de vrucht wat zwaarder wordt.

Verse aubergine in je tuin

Augustus en september zijn oogstmaanden voor je aubergine! De dieppaarse vruchten pluk je wanneer ze zo’n 15 centimeter groot zijn. Ze zijn helemaal goed als je er zachtjes in kan knijpen. Snij met een mes het steeltje door om ze te oogsten. Laat ze niet te lang hangen, dan gaat hun kwaliteit er snel op achteruit.

In het eerste jaar van mijn moestuin had ik heel wat aubergineplantjes staan. Gelukkig was het een erg warme zomer…die hittegolven deden de aubergines duidelijk deugd! Aan het einde van de zomer oogstte ik mijn eerste vier aubergines!

aubergine (c) GRUUN

Aubergine eet je nooit rauw, je moet ze altijd verhitten. Ze zijn heerlijk in de wok of gegrild en voelen zich helemaal thuis in al je zuiderse gerechten. Voeg er enkele van deze mediterrane kruiden uit je eigen tuin aan toe!

Meer van GRUUN