cactus (c) GRUUN

Help! Ik heb een cactus. Wat nu?

Ik kreeg laatst een grote pot met daarin een cactus. Eigenlijk niet een. Maar zes verschillende. Het enige wat ze allemaal gemeen hadden, waren hun stekels. Die er op het eerste zicht best gevaarlijk uitzagen. De eigenaar was erop uitgekeken en zocht een nieuwe thuis. Leuk, ik heb een cactus. Wat nu?

Cactus: de basis

Oorsprong

Hoewel ze ons vaak doen denken aan de woestijn, groeit de cactus over een breed gebied van Midden- en Latijns-Amerika tot Afrika. Met meer dan 1000 verschillende soorten vormen ze een grote familie van oersterke planten. Enkele van de meest bekende soorten:

Als je een cactus wil verzorgen, dan helpt het om z’n natuurlijke habitat in gedachten te houden. Een cactus staat vaak alleen, niet omringd door andere planten of bomen. Hij wil dus veel licht voor zichzelf, en doet het goed als hij veel direct licht krijgt. Een vensterbank op het zuiden is dus de droomplek van jouw plant.

cactus (c) GRUUN

Groei van je cactus

Eigenlijk is een cactus een heel dankbare plant: je hebt er bijna geen omzien naar. Hij verlangt weinig water, stelt bijna geen eisen aan z’n omgeving en groeit bijzonder langzaam. Een jaar in een cactusleven kan je opdelen in twee periodes: het groeiseizoen en de rustperiode. We nemen je even mee in wat zo’n cactus doet, en hoe jij er best voor zorgt.

Groeiseizoen (lente en zomer)

Je cactus zal je niet meteen zien groeien, maar hij beleeft wel z’n groeifase in het voorjaar en de zomer. In die periode kan hij wat extra water gebruiken. Geef ‘m één keer per week water. Dat kan door hem van bovenaf te gieten of hem een kwartiertje in een schaaltje met water te zetten.

Sommige soorten cactus kan je in deze periode ook naar buiten brengen. Kies een plekje met een paar uurtjes zon per dag. In een heel natte periode met veel regen kan je ‘m best wat afschermen voor te veel water.

Rustperiode (herfst en winter)

Rond deze tijd gaat je cactus in ruststand. Hij vraagt dan bijna niks meer van je, behalve daglicht. Ideaal is een wat koelere ruimte, zoals een veranda of onverwarmde kamer. Je hoeft je plant nu bijna geen water meer te geven. Eens per maand of twee maanden is eigenlijk al voldoende. Dat lijkt een beetje raar (want gaat hij dan niet dood?) maar je zal zien dat je cactus bijzonder sterk is.

cactus (c) GRUUN

Cactusverzorging

Je stekelige plant houdt van luchtige en goed doorlatende potgrond, zonder al te veel voedingsstoffen. Die kan je gewoon zelf thuis maken. Als je meteen een grotere hoeveelheid maakt, heb je genoeg voor al je cactussen en vetplanten. Hier lees je het recept voor de beste cactuspotgrond

Water geven

De meeste planten uit deze familie komen uit droge gebieden. En kunnen soms wekenlang zonder water. Maar dat ze zonder water kunnen, klopt dus niet. Je wil ze wel laten uitdrogen tussen de gietbeurten in. Geef liever één keer veel water dan elke week een beetje.

Verpotten

Gelukkig groeit je plant langzaam en zal je ‘m niet snel naar een grotere pot moeten verhuizen. Als je dat wel moet doen, gebruik dan meerdere bladzijden uit je krant om ‘m in te wikkelen. Krijg je toch stekels in je vingers? Gebruik een pincet of doe tape op de stekels. Trek je de tape eraf, neem je de stekeltjes mee.

cactus (c) GRUUN

Heeft je cactus een nieuwe thuis bij jou gevonden? Goed zo. Meer over de cactus lees je hier

Soorten cactus

Zuilcactus of kerstcactus? Zoek jouw favoriete cactussoort

potgrond voor cactussen

Je eigen cactusmix

Zo maak je zelf de juiste mix potgrond voor jouw cactus