cactus soorten

Waarom cactussen opnieuw hip zijn

Cactussen zijn allang niet meer de verwaarloosde planten in een hoekje van de vensterbank. Deze stoere planten zien er superleuk uit en zijn populairder dan ooit. Je vindt cactussen in alle soorten en maten, dus er past er zeker ook eentje bij jou in huis!

Alles over cactussen

De voordelen van cactussen

  • weinig water nodig
  • luchtzuiverende werking
  • makkelijk te vermeerderen – groeien opnieuw als je ze snijdt

Welke soorten zijn er?

Er bestaan meer dan 1000 cactussoorten. In het tuincentrum bij jou in de buurt vind je meestal een aanbod van deze cactussen: Echinocactus, Opuntia, Hylocereus, Ferocactus, Cereus, Oreocereus, Mammillaria, Astrophytum, Schlumbergera, Echinopsis, Pachycereus, Polaskia.

cactus kwekerij

Een cactus water geven

Je cactus beleeft zijn groeiseizoen in de lente en zomer. Geef ‘m 1 keer per week water. Dat kan bovenop de potgrond, of je laat de wortels water opnemen door water te geven via een schaaltje. Sommige cactussoorten groeien extra goed in de buitenlucht. Zet je cactus dus gerust op je balkon of in de tuin, maar laat de plant geleidelijk aan de zon wennen.

In de late herfst en winter gaat je plant in een soort rustperiode. Zet hem wat koeler als je daar de ruimte voor hebt, in een onverwarmde slaapkamer of veranda bijvoorbeeld. In deze periode geef je net genoeg water om te overleven. 1 keer per maand is dan voldoende. Als je plant op een koelere plek staat hoef je zelfs maar 1 keer per 3 maanden water te geven.

Heb je een veranda? Zet je cactus in de herfst en winter daar neer? Hij geniet er van een heerlijke winterrust…

cactus mammillaria

De juiste pot voor je cactus

Of je nu een grote cactus of een mini cactus hebt, kies een pot die aangepast is aan de grootte van je plant. Met een te kleine pot gaat je plant niet groeien en zullen de wortels uiteindelijk verstikken. Een te grote pot zal te veel water opnemen, waardoor de wortels vatbaar zijn voor wortelrot. Ga dus voor een pot die net iets groter is dan het wortelstelstel van de plant. Bij voorkeur kies je voor een pot met gaatjes onderin, zodat het overtollige water kan weglopen. Verpotten naar een grotere pot doe je eens per 2 jaar. 

Mix je eigen cactuspotgrond

Met een paar ingrediënten maak je zelf potgrond voor je cactussen. De mix is luchtig en goed doorlatend, zodat er geen water aan de wortels blijft staan. Je kunt het mengsel ook gebruiken voor je vetplanten. Handig, toch?