bieslook (c) GRUUN

Eetbare bloemen in je tuin

Ze brengen kleur in je tuin en trekken bijen en vlinders aan. Maar wist je dat je heel wat bloemen ook kan eten? Met eetbare bloemen vrolijk je élk gerecht in een mum van tijd op. Vers geplukt zijn ze het allerbest!

Welke bloemen kan je eten?

Lang niet alle bloemen zijn eetbaar. Je doet er dus goed aan om niet zomaar een bloem te plukken om die op te eten. Wil je graag een kleurrijke bloem serveren, dan kan je ze best zelf zaaien en oogsten. Zo weet je precies wat er op jouw bord ligt. Dit zijn bloemen die helemaal geschikt zijn om op te eten:

  • Oost-Indische kers
  • Paardenbloem
  • Viooltje
  • Korenbloem
  • Daglelie
  • Roos (sommige soorten)
  • Bieslook
  • Fuchsia
  • Goudsbloem
  • Lavendel
  • Damastbloem
  • Komkommerkruid/bernagie
  • Bloemen van tijm, salie, rozemarijn
  • Bloemen van courgette, pompoen, tuinbonen, pronkbonen, rucola

viooltje (c) GRUUN

Wanneer smaken ze het best?

Pluk je eetbare bloemen liefst zo vroeg mogelijk, dan bevatten ze nog veel vocht. Ze blijven er dan wat langer fris uitzien. Spoel ze niet af voor je ze eet, dan verliezen ze hun smaak.

Komkommerkruid

komkommerkruid (c) GRUUN

Een van de mooiste eetbare bloemen die er zijn. Knip ze net onder de bloem af. Ik gebruik deze lichtblauwe bloemetjes om in de zomer water wat extra smaak te geven. Samen met enkele schijfjes komkommer ziet het er ontzettend leuk uit! Je kan ze ook verwerken in salades en desserts. Wil je ze wat langer bewaren? Vries een bloemetje in een ijsblokje in. Ze geven je zomerse drankjes een onweerstaanbare toets.

Lees meer over Komkommerkruid

Oost- Indische kers

Een plant die al twee jaar bijna mijn hele tuin overneemt. Hij is niet te stoppen en kruipt overal in, over en rond. Tijdens de zomer zorgt de plant voor een explosie aan oranje, gele en rode bloemen. Ze zijn prachtig om te zien als garnering van een gerecht of in een groen slaatje. Van de onrijpe zaden kan je ook kappertjes maken.

Lees verder: Oost-Indische kers

Goudsbloem

goudsbloem (c) GRUUN

Van mei tot oktober zie je de goudsbloem overal opduiken. De bloemblaadjes zijn eetbaar en hebben een pittig kruidige smaak. Probeer ze eens uit in rijstpap bijvoorbeeld. Je kan er ook verzorgende goudsbloemolie van maken.

Daglelie

De zoete smaak van een daglelie moet heerlijk zijn…ik heb ‘m nog nooit geprobeerd, want ik zie de bloemen erg graag gewoon in de tuin. Let op dat je de eetbare daglelie (Hemerocallis) niet verwart met gewone lelies (Lillium), want die zijn giftig.

Lavendel

lavendel (c) GRUUN

Denk je spontaan aan Zuid-Franse velden als je de geur van lavendel ruikt? Dit fleurig paarse kruid doet het ook in onze tuinen prima. Die heerlijke zomerse geur van lavendel… wie houdt er niet van? Intussen niet meer zo onbekend: de bloemen van lavendel smaken heerlijk in koekjes of andere desserts. Hou het sober, en strooi niet te veel lavendel in het rond. De smaak mag best subtiel zijn!

Courgette

courgette (c) GRUUN

In hartje zomer blijven ze maar bloemen aanmaken, die courgettes! De grote gele bloemen zijn trouwens eetbaar. Je kan ze vullen (bijvoorbeeld met ricotta) of frituren. In het Italiaans heten ze fiori di zucca, en toegegeven: dat klinkt gewoon bijzonder smakelijk!

Bieslook

Soms zijn ze te mooi om niet te laten staan, maar heb je voldoende bieslookbloemen? Verwerk ze in een kruidenboter, meng ze in een salade of strooi ze over een fris voorgerecht. De paarse bloemetjes zijn een lust voor het oog.

bieslook (c) GRUUN

Fuchsia

Nog altijd een heel populaire plant die héél veel bloemen aanmaakt. De bloemetjes van fuchsia staan mooi als decoratie op taarten en desserts, maar je kan ze ook gewoon opeten. Laat je de bloemen aan de plant staan, dan verschijnen de fuchsiabessen, die ook eetbaar zijn. De blaadjes kan je dan weer gebruiken in thee.

Let op: check altijd het etiket van je fuchsia om te zien of de soort eetbaar is. Soms zijn er chemische producten gebruikt bij het kweken van je plant, die wil je zeker niet binnenkrijgen. Wacht ten minste een jaar voor je van deze plant eet.

fuchsia (c) GRUUN

Nog meer eetbare bloemen

  • Rucola: de bloem van de rucola heeft een zachte mosterdsmaak
  • Vlierbloesem: lekker in vlierbloesemgelei
  • Paardenbloemen: van de bloemen maak je gelei, limonade of soep

Meer lezen