Een rijkbloeiende plant boordevol kleur, da’s Oost-Indische kers. Het plantje met de prachtige naam is eigenlijk een eenjarige plant die sierlijk doorheen de tuin slingert. Deze plant komt trouwens niet uit Oost-IndiĆ«, wel uit Zuid-Amerika. De benaming ‘kers’ verwijst naar de pittige smaak van de bladeren, net zoals waterkers. De eerste jaren plantte ik telkens enkele bescheiden zaailingen van Oost-Indische kers uit. Na een paar maanden hadden ze de hele tuin ingenomen, en kronkelden ze vrolijk tussen alle planten door. Sindsdien plant ik ze op welbepaalde plekjes in mijn tuin. En hou ik ze in toom!
Kort & krachtig
- eenjarig, zaait zichzelf uit
- zonnige plek
- zaaien vanaf april-mei
- oogsten van zomer tot late herfst
Oost-Indische kers zaaien
Heel makkelijk hoor: gewoon een paar centimeter diep in de aarde. Bedekken met aarde, even water geven, en klaar! Je kan de plant zaaien vanaf april (binnen) of mei (buiten). Ze doen het goed in een pot, als struik of als klimmer.
Aan hun enorme groeikracht zal het niet liggen: met de juiste verzorging kan deze plant zich door heel je tuin winden. Ze groeien overal waar ze wat zon krijgen, ook op een zanderige en droge bodem. Je herkent de plant aan z’n groot en schildvorming blad.
Van juni tot september geeft hij tientallen vrolijke bloemetjes die je kan oogsten. De bloemkleur varieert van oranje, geel, oranjerood tot roze. Heb je een klimmende variant van Oost-Indische kers? Zorg dan voor een klimsteun.
Oost- Indische kers: Must voor je eetbare tuin
- Oost-Indische kers is ook een topper wanneer je zelf groenten laat groeien. Hij trekt bladluizen naar zich toe. Zet je ‘m in de buurt van een bepaalde plant, zal die dus weinig bladluis krijgen. Ik plant hem sinds kort aan de voet van mijn artisjokplanten. Bladluizen zijn er gek op! Hetzelfde effect heeft hij bij het koolwitje. En da’s dan weer goed nieuws voor alle koolsoorten in de buurt.
- Vooral bekend voor hun eetbare bloemen, kan je Oost-Indische kers makkelijk verwerken in salades of als decoratie op je bord. Ook de bladeren en zaden van de Oost-Indische kers zijn trouwens eetbaar. De bladeren geven een pittige smaak aan je salade, de onrijpe zaden kan je inmaken als kappertjes.
Zaden oogsten
Omdat het een eenjarige is, zal je plantje groeien tot de eerste nachtvorst. In het najaar verschijnen de zaden, die je kan oogsten om het volgende jaar te zaaien. Als jouw Oost-Indische kers even enthousiast is als de mijne, zaait ie zich spontaan uit! Duikt hij het volgende jaar op een plek op waar je ‘m liever niet hebt? Dan kan je hem eenvoudigweg ergens anders planten.