Persoon die plant vasthoudt

Groene bezigheden voor wie thuis zit (maar geen tuin heeft)

Plots zitten we met z’n allen thuis en spenderen we heel wat tijd binnen. Veel mensen gaan aan het werk in de tuin of doen klusjes die al een hele tijd op de to do lijst staan. Maar ook als je niet de luxe van een eigen tuin hebt, is bezig zijn met de natuur een betekenisvolle bezigheid. Deze activiteiten zijn alvast een fijne manier om je tijd thuis door te brengen.

1. Start met stekken

Stekken of vermeerderen is een van de meest belonende dingen die je met kamerplanten kunt doen. Want op enkele weken maak jij van je eigen plant…een nieuwe plant! Het geeft heel wat voldoening om die kleine stek vervolgens te zien uitgroeien tot een volwaardig exemplaar. De meeste kamerplanten zijn trouwens geschikt om te stekken. Kijk dus even goed rond in welk hoekje van je huis je nog een plant hebt staan, en aan de slag!

Benodigdheden:
– klein (bloem)potje, zelfs een wc-rolletje of yoghurtpotje kunnen dienen
– een beetje potgrond
– scherp mes of schaar

Dit zijn de 3 methodes om planten te stekken.

Stekjes van groene planten

2. Geef je planten een nieuwe pot

Het is bijna lente en voor veel planten is dat de start van hun nieuwe groeiseizoen. Voor je groene vrienden opnieuw een groeischeut krijgen, is het een goed idee om hen een grotere pot en eventueel ook wat nieuwe potgrond te geven. Ga voor een pot die ongeveer 20% groter is dan de vorige. Een té grote pot kan zorgen voor potgrond die niet opdroogt en dat kan wortelrot veroorzaken. Staan je planten al enkele jaren in dezelfde pot, vervang dan de potgrond of geef een nieuwe bovenste laag.

Benodigdheden:
– 1 of meerdere bloempotten
– een beetje potgrond

Kamerplanten verpotten

3. Lees een plantenboek

Niets heerlijker dan wegdromen bij een goed boek. Het geeft je heel wat inspiratie voor toekomstige kamerplantendromen, praktische tips en ideeën om je groene huisgenoten in de kijker te zetten.

Evergreen, De kleine gids voor kamerplanten en Plantastic zijn enkele boeken die we je graag aanraden, maar snuister zeker in je boekenkast of ga online op zoek naar je favoriete groenboek.

opengeslagen boek

4. Plant kruidenplanten

Hoe kom je in deze periode aan nieuwe planten? Misschien vind je wel bloemen of planten bij jou in de supermarkt. Ook erg leuk om te doen: kruidenpotjes uit de supermarkt een tweede leven geven.

Belangrijk om te weten is dat deze supermarktplantjes niet bedoeld zijn om lang te overleven. Om de plant voller te doen lijken, worden heel veel kleine plantjes in elke pot gezet. Haal de kruiden dus thuis meteen uit hun pot en verdeel in 4 à 5 aparte planten. Zet ze elk in een eigen pot. Zorg voor veel licht, een plek op de vensterbank is dus ideaal.

Kruidenplant op aanrecht

5. Zaai je eigen kamerplant

Hier had je wellicht nog niet aan gedacht, maar het is bijzonder leuk om te doen. Zoek online naar kamerplantenzaden. Bestel niet te veel ineens, want de zaden bewaren niet lang. Eens je de zaden ontvangen hebt, vul je kleine potjes (bij voorkeur met gaatjes onderin) met potgrond. Zorg dat de grond vochtig is. Plant de zaden 2 à 3 keer zo diep als hun eigen grootte en vul op met potgrond.

Geen kamerplantenzaden? Gebruik de pit van sinaasappelen of citroenen.

De potjes zet je op een warme plek binnen, maar niet in de directe zon. Zet eventueel in een minikasje of dek af met een glazen pot. Zo blijft het binnenklimaat van je kweekkasje vochtig. Met een beetje geluk zie je binnen 2 tot 4 weken het eerste groen verschijnen.

Zaaien in huis

Tot slot

Ga elke dag een frisse neus halen met een korte of minder korte wandeling. Heb je geen natuur in de buurt, kijk dan rond naar planten in tuinen en op balkons. Zelfs op straat vind je in de kleinste kieren opkomend onkruid.

Meer van Gruun