Heliconiabladeren hebben wel wat weg van de bananenplant, de paradijsvogelbloem of van Indisch bloemriet. Ook de verzorging van deze tropische kamerplant is vergelijkbaar. Heliconia’s worden niet erg groot in huis (zo’n 50 cm) maar die exotische bloemen maken hun kleine formaat meer dan goed. Er zijn heel wat verschillende variëteiten, zowel met rechtopstaande als met hangende bloemen.
Verzorging van je Heliconia
Oorsprong
Centraal- en Zuid-Amerika
Standplaats
De ideale standplaats voor je Heliconia krijgt veel daglicht, maar geen directe zon. Let op voor tocht, want daar is je plant gevoelig voor. Zet ‘m tenslotte in standaard potgrond of in een zelfgemaakte potgrondmix voor tropische kamerplanten.
Water geven
Deze plant houdt er niet van om met zijn wortels in het water te staan. Gebruik dus een binnenpot of een pot met gaatjes onderin, zodat je makkelijk het overtollig water na je gietbeurt kunt weghalen. De potgrond mag altijd lichtjes vochtig zijn, maar nooit doornat. Het is dus een beetje uitproberen hoe veel water jouw plant nodig heeft; start met 1 à 2 keer per week en pas je watergift aan naargelang de behoefte van je Heliconia.
Besproeien
Zowat alle tropische kamerplanten geven de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid, en je Heliconia is daar zeker geen uitzondering op. Verhoog de luchtvochtigheid door regelmatig je plant te besproeien met lauw water. Ook planten samenzetten in een groepje, helpt om een vochtigere omgeving te creëren.
Snoeien
Omdat de plant volgroeid niet heel groot wordt, is snoeien meestal niet nodig. Uitgebloeide bloemen kan je wel weghalen. Knip ze zo dicht mogelijk bij de stengel af. De bloemen zijn trouwens ook mooi als snijbloem in een vaas.
Verzorgen van je Heliconia
- Geef elke maand van lente tot herfst een beetje biologische plantenvoeding.
- In de zomer kan je Heliconia gerust naar buiten. Zoek een fijn plekje op je balkon of terras waar geen felle zon komt.
- Verpot je plant ongeveer elke 2 jaar naar een iets grotere pot. Maak meteen van de gelegenheid gebruik om de potgrond te vernieuwen voor een gezond groeiende plant.
Stekken
Heliconia’s vormen ondergrondse wortelstengels of rhizomen. Vaak verschijnen er na een tijdje kleine plantjes, die je makkelijk van de moederplant kunt scheiden door de rhizoom te delen. Zet de jonge plantjes in een aparte pot en zet ze op een iets donkerdere plaats tot ze beginnen groeien.
Wat is er mis met mijn Heliconia?
- bloemstengel sterft af na de bloei Dat is volkomen normaal. Knip de verwelkte bloem vlak bij de stengel weg. Er verschijnen vanzelf nieuwe stengels.