Tuurlijk, je kunt in het tuincentrum gewoon gaan voor die plant die je het meest in het oog springt. Hoewel je goed zult zorgen voor een plant waar je instant van houdt, is het geen garantie dat het ook écht lukt. Met een beetje voorbereiding weet je welke plant bij je past – en zal je lang kunnen genieten van je groene aanwinst.
Kamerplanten kiezen: begin bij het begin
Stel jezelf een aantal vragen om te weten te komen wat voor plant je wilt. Je moet de plant zelf natuurlijk mooi vinden, maar ook de omstandigheden in je huis zijn belangrijk. Heb je enkel ramen op het noorden of hebben niet alle kamers daglicht? Wil je veel tijd besteden aan de verzorging van je planten of ben je vaak van huis? Wat is je budget? Lees door de volgende tips en kamerplanten kiezen en kopen wordt meteen een pak makkelijker.
Een kamerplant kiezen: welk soort plant wil ik?
Je hebt vast al een idee van het soort kamerplant dat je in huis wilt halen. Of je nu een bepaald plekje in gedachten hebt of niet, denk eerst al even na welk soort plant jij wilt kopen.
- een groene bladplant Een stukje natuur in huis dat het hele jaar door groen blijft.
- een bloeiende kamerplant Geeft kleurrijke bloemen, maar na de bloei is je plant vaak een pak minder mooi.
- een cactus Stekelige planten met een stoer uiterlijk. Vooral de grote exemplaren zijn echte eye catchers.
- een vetplant Blijft compact. Een verzameling vetplanten staat prima in een hedendaags interieur.
Een kamerplant kiezen: hoeveel tijd en ervaring heb ik?
Hoewel groene vingers absoluut niet nodig zijn om kamerplanten te houden, vragen sommige planten wel meer ervaring en verzorging. Heb je zin om elke dag met je groene vrienden bezig te zijn? Ga dan voor een tropische plant die hoge eisen stelt qua omgeving en verzorging, zoals Calathea. Het is een hele uitdaging om het zo’n plant naar z’n zin te maken, maar eens het je lukt is het de moeite meer dan waard.
Wil je het makkelijker? Ga dan voor een low maintenance plant. Je weet wel, eentje die tevreden is met een scheut water elke week. Waar je verder weinig naar moet omkijken, maar waar je wel elke dag van geniet. In onze lijst van makkelijke kamerplanten staan Sansevieria, Ficus Elastica, Bromelia, Dracaena, Clusia, Chlorophytum (graslelie) en alle soorten vetplanten en cactussen bovenaan.
Een kamerplant kiezen: wat is mijn budget?
Niet helemaal onbelangrijk, want je kunt zowel erg weinig als heel veel besteden aan een kamerplant. Dat heeft gelukkig weinig te maken met de kwaliteit van een plant, maar alles met de groeitijd. Sommige planten zijn trage groeiers. Voor kwekers duurt het dan lang vooraleer de plant groot genoeg is om te verkopen, wat zorgt voor een hoge prijs. Snelgroeiende planten zijn een pak goedkoper.
Over het algemeen geldt: hoe groter je plant, hoe duurder hij is. Wil je dus meteen uitpakken met een grote plant in huis, bedenk dan dat je een veelvoud zult betalen van een kleine plant. Bepaal dus hoeveel je wilt besteden, of je een of meerdere planten wilt, en kies wat voor jou het beste is.
Hoe groter een plant, hoe duurder hij is. Dat geldt zeker voor de traaggroeiende soorten. Minder geld om uit te geven? Vraag in je omgeving of iemand plantenstekjes heeft of kies voor snelgroeiende soorten
Heb je heel weinig geld om uit te geven, vraag dan in je omgeving of iemand plantenstekjes heeft. Zo kan je gratis je eigen plant laten groeien. Een ander goedkoop alternatief zijn tweedehandswebsites of plantenmarkten waar je stekken kunt ruilen of kopen.
Een kamerplant kiezen: welke omstandigheden zijn er in huis?
Je kunt de meest prachtige plant mee naar huis nemen… en daar blijkt dat hij het helemaal niet goed gaat doen. Veel hangt af met wat de omstandigheden in je huis zijn. Heb je een raam op het noorden? Staan je planten de hele dag in directe zon? Is er verwarming in de winter? Het is de moeite waard om even de wensen van je plant te checken, zeker wat de standplaats betreft.
Met een beetje planning kom je dus al heel ver. Als het goed is, weet je intussen welk soort plant je wilt, hoeveel tijd je gaat besteden aan z’n onderhoud, waar je je plant zal neerzetten en hoeveel je wilt uitgeven. Waar wacht je nog op?