maranta

Maranta leuconeura, de tiengebodenplant

Heb je je laten verleiden om een mooie Maranta leuconeura in huis te halen? Je bent niet alleen: deze beauty springt meteen in het oog en het is moeilijk om niet toe te geven aan z’n prachtige bladeren. Dit is niet de makkelijkste kamerplant, maar qua verzorging zijn Marantas wél een stuk makkelijker dan Calatheas. Geniet dus van je Maranta – en met deze tips houd je ‘m supermooi!

Maranta leuconeura

Oorsprong

Zuid-Amerika

Standplaats

Net als bij Calatheas houd je deze plant het beste uit de directe zon. Geef een standplaats met voldoende licht, want op een te donkere plek vervaagt de spectaculaire bladtekening. Je Maranta is gevoelig voor tocht.

maranta

Water geven

Houd de potgrond altijd een beetje vochtig. In de lente en zomer zal dit betekenen dat je 2 à 3 keer per week water mag geven. Het overtollige water moet wel via gaatjes onderin de pot weg kunnen, anders riskeer je dat de wortels van je plant gaan rotten. Lees hier op welke manieren je een kamerplant kan gieten. In het najaar en de winter mag je de plant op een frissere plek zetten, maar zorg dat de temperatuur niet onder 10 graden daalt. Verminder dan ook het gieten tot een keer per week.

Besproeien

Vochtige lucht is een voordeel, zeker voor planten als deze Maranta leuconeura. Je kan ‘m regelmatig besproeien met lauw water, of in een groepje met andere planten zetten. Kamerplanten die dicht bij elkaar staan, zorgen vanzelf voor een iets hogere luchtvochtigheid.

Snoeien

Beschadigde of uitgedroogde bladeren haal je best weg. Zo blijft je plant er netjes uitzien.

Verzorging van je Maranta leuconeura

  • Zorg dat de potgrond niet te compact wordt: de structuur moet open en luchtig zijn. Maak zelf je eigen potgrondmix voor tropische kamerplanten (het recept vind je hier) of steek af en toe met een stokje zo diep mogelijk in de potgrond om die wat luchtiger te maken.
  • Geef om de 2 weken wat vloeibare biologische plantenvoeding.
  • Wordt je plant minder mooi? Door volwassen exemplaren jaarlijks te stekken, heb jij steeds een mooie Maranta in huis.

Stekken

Het is vrij makkelijk om je Maranta leuconeura te stekken. Dat doe je door de plant te scheuren, op dezelfde manier als je dat met Calatheas zou doen. Hier lees je hoe dat moet. Wacht tot de lente, want dan heeft je stek de meeste kans om goed te gaan groeien.

Wat is er mis met mijn Maranta leuconeura?

  • bladeren verdorren Voelt het blad droog aan? Dan stond je plant wellicht te droog en te koud. Zoek een plekje dat beter geschikt is.
  • bladkleur vervaagt Zorg dat je Maranta niet in de directe zon, maar ook niet te donker staat. Ook regelmatig een beetje biologische plantenvoeding geven kan helpen.
maranta

Meer lezen