moestuinboeken (c) GRUUN

Voor iedereen wat groens: moestuinboeken

Duik je graag in groen leesvoer waar je wat aan hebt? Wij houden van moestuinboeken, en tegenwoordig vind je er heel wat: van boeken voor beginnende tuiniers tot dikke turven voor ervaren groene vingers. Deze favoriete moestuinboeken houden je urenlang aan het lezen.

1. Topper onder moestuinboeken: In de moestuin van Wim Lybaert

Tien jaar na zijn eerste moestuinboek bracht de Vlaamse tv-maker en tuinier Wim Lybaert zijn tweede boek uit. Zijn manier van tuinieren is zichtbaar veranderd: met meer respect voor de natuur en de vele positieve effecten van tuinieren, en minder oog voor een grote opbrengst.

In zijn persoonlijke moestuindagboek lees je maand na maand hoe hij soms gezapig, soms intens (augustus! al die tomaten!) in zijn moestuin werkt, wiedt en oogst.

Dit vonden we verder van: In de moestuin – Wim Lybaert

moestuinboeken (c) GRUUN

2. Heerlijk eerlijk: De moestuin van Floor Korte

De Nederlandse Floor Korte geeft je een blik in haar eigen tuin. Ze noemt haar tuin niet voor niets haar stressvrije zone: net als wij geniet Floor met volle teugen van haar groene plek.

Dit boek laat je meegenieten van haar tuinervaringen en geeft je daarbij handige ideeën om te zaaien en te oogsten. Tussendoor vind je makkelijke recepten om je oogst te verwerken en tips waar je meteen mee aan de slag kan. Een ideaal boek voor de beginnende tuinier die met volle zin wil starten aan zijn eerste moestuinavontuur!

moestuinboeken (c) GRUUN

3. Voor wie het groot ziet: Voedselbosrand van Madelon Oostwoud

Met haar voedselbos in Noord-Holland is Madelon Oostwoud lang geen onbekende meer in wie eetbaar wil tuinieren. Haar eerste boek, Een kleine eetbare tuin met vaste planten, was bijzonder inspirerend.

Voedselbosrand gaat op zoek naar andere plekken waar je eetbaar tuinieren kan introduceren: tussen akkers en weilanden, in de hagen van grotere tuinen. Het is geen boek voor wie klein denkt en weinig plaats heeft, wel voor wie de ruimte en mogelijkheden heeft om een echt voedselbos op een vernieuwende plek te brengen.

moestuinboeken (c) GRUUN

4. Het hele moestuinpakket: Je eigen paradijs van Casper Boot

Het klinkt alvast goed, zo’n eigen stukje paradijs creëren in je achteruin. Hoe je dat doet met aandacht voor biodiversiteit, legt Casper Boot je uit. Of je nu een natuurlijke vijver, groene oase met inheemse planten of wilde bloemenweide wil aanleggen.

Stap voor stap neemt hij je mee in het proces: van het ontwerp tot de beplanting en onderhoud. Trek je laarzen aan voor deze snelcursus biodiversiteit en ga ermee aan de slag!

Lees verder: Je eigen paradijs – Casper Boot

5. Elke dag wat inspiratie: Over moestuinieren en voedsel van Hans van Eekelen

Een jaar lang dompelt schrijver Hans van Eekelen je onder in de wereld van het moestuinieren: van vollemaantuinieren tot appelplukdag en wisselteelt. Elke dag introduceert hij een nieuw concept uit de tuin. Een boek dat je dus in stukjes leest.

Toegegeven: we verkiezen een format waarbij je een boek in één keer lekker kan uitlezen, maar wie houdt van een dagelijkse dosis weetjes in een uniform vormgegeven zakboek, die zal met dit boek een jaar lang wat leuks leren.

moestuinboeken (c) GRUUN

Meer lezen