oesterblad (c) GRUUN

Lekker en razend populair: Oesterblad

Oesterblad of oesterkruid heeft een zilverachtig blad en staat zowat overal mooi. Zeker in je stadstuin, of je moestuin in potten. Maar je plant ‘m wellicht vooral voor de zilte smaak van de blaadjes. Ik lust zelf geen oesters, maar ik laat me vertellen dat ze een fijn en veganistisch alternatief zijn voor de echte!

Oesterblad is familie van komkommerkruid. Hartje zomer gaat hij bloeien met kleine blauwe bloemetjes. Hij is familie van komkommerkruid. Zaai ze zelf vanaf april of koop ze bij een kweker. Dan kan je jouw plantje vanaf eind april, midden mei naar buiten brengen.

Kort & krachtig

  • meerjarig
  • zonnige plek in je tuin of op je terras

De beste plaats voor oesterblad in je tuin

Je kan oesterblad in een pot houden, zoals ik, of uitplanten in volle grond. Ook in een hangmand staat ie mooi. Oesterkruid durft populair te zijn bij slakken, daarom zijn potten of hangmanden altijd een goeie keuze.

oesterblad (c) GRUUN

Denk er wel aan dat deze plant echt niet graag natte voeten heeft: zorg er dus voor dat er geen overtollig water in de pot blijft staan. In de winter doe je er goed aan om ‘m een beschut en overdekt plekje te geven. Hij staat beter iets droger om te overwinteren. Heb je een rotstuin? Dan is dit een van de weinige eetbare kruiden die zich helemaal top zal voelen op deze plek.

Oesterblad eten

De blaadjes van deze plant zijn rijk van smaak. Ze doen denken aan oesters (uiteraard!), ansjovis en komkommerkruid. Een rauw blaadje eet je eenvoudigweg in je salade of als hapje. In combinatie met komkommer schijnt hij erg lekker te zijn. Ook de blauwe bloemetjes die in de zomer aan de plant verschijnen, zijn trouwens eetbaar. Benieuwd of die ook naar oesters smaken!

Meer eetbare planten