syngonium

Zo zorg je voor je Syngonium plant

Syngonium is een snelgroeiende tropische kamerplant met pijlvormige bladeren die snel aan populariteit wint. Je kan kiezen uit veel verschillende bladkleuren. De roze en groene zijn het populairst. Met de juiste verzorging groeit jouw plant uit tot een mooie hang- of klimplant bij je thuis.

Syngonium

Oorsprong

Deze tropische plant komt uit het regenwoud van Centraal en Zuid-Amerika. Niet toevallig houdt je plant dus van een plekje dat ‘m doet denken aan zijn natuurlijke habitat.

Standplaats voor je Syngonium

Omdat hij ook in het tropisch regenwoud onder een dik bladerdek groeit, doet je Syngonium het prima op een plekje met weinig licht. Hou de temperatuur zo stabiel mogelijk: zet je plant liefst niet in de buurt van de centrale verwarming.

Je kan kiezen uit veel verschillende bladkleuren: het populairst zijn de groene en roze Syngonium. Zorg ervoor dat je plant nooit in direct zonlicht staat, dat zou de tere blaadjes kunnen verbranden.

syngonium

Verder stelt je plant niet zo veel eisen aan z’n omgeving, lekker makkelijk voor jou. Let wel op: deze kamerplant is licht giftig voor huisdieren en kinderen. Zet ‘m dus liever op een plekje waar zij er niet bij kunnen.

Water geven

Je groene of roze vriend is best vergevingsgezind en kan er best tegen als je ‘m een keertje vergeet. Laat de aarde rond je plant telkens lichtjes uitdrogen voor je ‘m weer water geeft.

Zorg voor een goeie potgrondmix zoals deze die ervoor zorgt dat overtollig water niet blijft zitten in je pot. De perfecte mix maak je makkelijk zelf. In de lente en zomer kan je elke maand wat extra plantenvoeding geven. Zo blijft je plant mooi groeien.

Je Syngonium snoeien

Veel soorten van deze kamerplant zijn klim- of hangplanten. Als hij zich goed voelt, zal je plant weelderig groeien. Hou je Syngonium in vorm door dode bladeren weg te halen en overhangende bladeren met een scherpe schaar weg te knippen.

Wat is er mis met mijn Syngonium?

  • mijn plant krijgt dode bladeren en dorre stengels: je geeft wellicht te weinig water
  • mijn plant lijkt niet te groeien: geef in de lente en zomer elke maand wat extra plantenvoeding. In de herfst en winter groeit je plant sowieso niet.

Meer lezen