fittonia

Mozaïekplantje met kleurrijke nerven: Fittonia

Het mozaïekplantje werd vernoemd naar de Britse zussen en botanische schrijfsters Elizabeth en Sarah Mary Fitton. Deze laagblijvende plant is best veeleisend, maar ook echt bijzonder door de zilverwitte, roze of zelfs rode nerven die het blad doorkruisen.

Verzorging van je Fittonia

Oorsprong

Peru (tropisch regenwoud)

Standplaats

In de natuur vind je Fittonia als bodembedekker in het tropisch regenwoud. Hij is dus niet gewend aan direct zonlicht en daar houd je ook best thuis rekening mee. Geef je mozaïekplantje een plaats niet te ver van het raam, maar uit de directe zon.

Water geven

Geef je Fittonia 1 keer per week water. Giet liefst met lauw regenwater, of laat het water een nacht in de gieter staan om op kamertemperatuur te komen. Check regelmatig of de potgrond nog licht vochtig aanvoelt. Bij deze plant zorg je ervoor dat het overtollige water weg kan, want hij is gevoelig voor wortelrot.

Besproeien

Doen! Dit kleine plantje houdt van een hoge luchtvochtigheid. Hoe vaker je kunt besproeien, hoe beter. Let er wel op dat de grond niet te nat wordt.

kruipende plant fittonia

Verzorgen van je Fittonia

  • De stengels van je plant groeien naar het licht. Draai de pot regelmatig een beetje om.
  • Extra plantenvoeding geven is geen must, maar mag 1 keer per maand in de groeiperiode (mei tot oktober). Kies voor een ecologische variant.
  • Dit is een uitstekende plant voor je plantenterrarium.

Snoeien

Wordt je plant stakerig, dan is het een goed idee om de bovenste topjes weg te knippen. Dat bevordert een vollere groei. De uiteindes kan je bovendien gebruiken om je Fittonia te vermeerderen.

Stekken

Neem stekken van je mozaïekplantje door de bovenste toppen af te knippen. Zorg dat er minstens 2 paar blaadjes aan je stek zitten. Zet in licht vochtige potgrond en houd de lucht vochtig (zet bijvoorbeeld in een minikasje of dek de stek af). Na 2 tot 3 weken is je stek geworteld.

Wat is er mis met mijn Fittonia?

  • bladeren hangen slap Check of je plant niet te droog staat. Is dat het geval, geef dan met kleine beetjes water.
  • bladeren worden geel Wellicht te veel water. Zorg ervoor dat overtollig water weg kan.
fittonia detail

Meer Gruun