zaaigids

Zaaigids: alles wat je moet weten over zaaien

Slaat bij jou ook de zaaikoorts toe in de lente? Zaaien is een makkelijke en snelle manier om veel nieuwe planten te kweken. In papieren potjes, trays, plugs of wat je maar kan vinden. Met een beetje zaaigrond, zaden en een plantenspuit kom je een heel eind. In deze zaaigids kom je alles te weten over zaaien.

Wat kan je zaaien?

  • Groenten – van de klassieke oranje wortel tot een paarse tomaat: groenten kan je makkelijk zaaien. Door groenten zelf te zaaien, kan je kiezen voor speciale soorten of zeldzame groenten die je nooit in de winkel tegenkomt. Met een klein pakje zaad kweek je bovendien de lekkerste groenten.

  • Bloemen – voor wie droomt van een pluktuin, is het zaaien van plukbloemen een makkelijke én goedkope manier om veel bloemen te hebben. Makkelijk zijn onder andere de zomerse zinnia of de frêle cosmos.

  • Kruiden – heel wat kruiden kan je in de lente en zomer kweken op je vensterbank binnen. Denk maar aan basilicum en verse munt. Zo heb je ze altijd binnen handbereik.

  • Kamerplanten – ook planten voor binnen kan je soms zaaien. Je hebt er wel een stevige portie geduld én doorzettingsvermogen voor nodig, maar het resultaat is onbetaalbaar.

  • Vaste planten – naast een- of tweejarigen kan je ook vaste planten zaaien. In het tuincentrum kan je kiezen uit een hele reeks kleurige of geurende planten die lang in je tuin blijven staan.

Hoe zaaien?

Je kan zaaien op verschillende manieren, afhankelijk van wat jouw plant nodig heeft. Check daarom altijd de zaai-instructies op de verpakking. Je leest er meer over de ideale zaaitijd, de temperatuur en de manier waarop je kan zaaien.

zaaigids

Voorzaaien

Je gaat je zaden eerst voorzaaien in een zaaibakje. Zo kunnen ze opgroeien op een beschermde en beschutte plek. Pas wanneer ze groter zijn, mogen de jonge plantjes naar hun definitieve plek.

Door je planten voor te zaaien, geef je ze een voorsprong. Omdat je binnen zorgt voor de ideale omstandigheden, win je tijd en gaan je plantjes vroeger bloeien. 

Binnen in huis voorzaaien: zo doe ik het

Warm voorzaaien

Deze zaden hebben warmte nodig, dus zorg voor een warme ruimte (20 – 25 graden) waar je plantjes kunnen opgroeien. Een zonnige vensterbank is doorgaans prima. Je kan ook investeren in een verwarmd zaaibakje.

Onder glas zaaien

Sommige zaden willen wat beschutting van wind en regen. Zaai ze daarom in de serre of in een zaaibakje. Eens je zaailingen uitgegroeid zijn tot jonge plantjes, mogen ze naar buiten.

Ter plaatse zaaien

Deze zaden laten zich niet deren door kou, wind of regen. Zaai ze meteen op hun definitieve plek in je tuin of in een pot.

zaaien

Wanneer zaaien?

Als de zaaikoorts toeslaat, is er weinig dat je kan tegenhouden. Maar wat geduld brengt je soms veel verder. Je zaailingen hebben immers vaak warmte en veel daglicht nodig. En daarop is de kans in pakweg april groter dan begin februari.

Stap voor stap: hoe moet ik zaaien?

Om te zaaien, heb je niet veel nodig. Je kan zaaien in papieren potjes, trays, plugs, zaaibakjes of plastic potjes.

Klaar om aan de slag te gaan? Verzamel eerst wat je nodig hebt:

  • zaaibakje, potje, tray
  • zaden van je favoriete groente, bloem of kruid
  • zaai-of stekgrond of gewone potgrond aangevuld met perliet
  • plantenspuit
  • plantlabels

Stap 1 – Vul je bakjes of potjes met je stekgrond. Hou het luchtig; druk de aarde niet aan.

Stap 2 – Leg de zaadjes op hun plek en bedek met een fijn laagje aarde.

Stap 3 – Geef voorzichtig water met een plantenspuit, zo blijven de zaadjes mooi op hun plaats.

Stap 4 – Zorg dagelijks voor je zaailingen. Hou de grond vochtig. Afhankelijk van de kiemtijd van je zaden, zie je ze vaak binnen de week opkomen.

Check: Hoe lang duurt het voor mijn zaden opkomen?

Wat na het zaaien?

Eens je zaadjes zijn ontkiemd, zal je de eerste zaailingen zien. Ze krijgen eerst twee kiemblaadjes. Nadien groeien er echte blaadjes aan het plantjes. Vanaf dat moment kan je ze naar een groter potje overpotten.

zaaigids

De meeste plantjes mogen vanaf midden mei naar buiten. Laat ze eerst een tweetal weken wennen aan de weersomstandigheden buiten: zet ze elke dag een paar uur op een schaduwrijke plek buiten, breng ze ’s avonds opnieuw naar binnen.

Zijn je plantjes helemaal gewend aan buiten? Dan mag je ze op hun definitieve plek zetten. Veel plezier met je zaailingen!

Leuk om te proberen: Een DIY-zaaikistje met sla