dahlia (c) GRUUN

Plukgeluk: 5 kleine plukbloemen in je tuin

Zomers bosje bloemen uit eigen tuin? De grootgebloemde dahlia’s, zoetgeurende rozen en frisgele zonnebloemen…we kennen ze allemaal. Ben je op zoek naar alternatieve kleine plukbloemen voor een fris zomerboeket? Onze vijf tips voor klein maar fijn bloemgeluk.

1. Openbloemige dahlia

Dahlia’s zijn niet toevallig mijn favoriete plukbloemen. Ze zijn zo opvallend dat je niet kan stoppen met naar ze te kijken. Maar voor bijen en andere insecten zijn ze minder leuk: door de vele bloemblaadjes raken ze niet bij het stuifmeel.

Zet daarom naast die prachtige dinnerplatedahlia’s ook enkele openbloemige soorten dahlia in je tuin. Hartenaas, Mignon Sunshine en Totally Tangerine zijn zo’n enkelbloemige dahliasoorten die het bijzonder goed doen bij ons.

dahlia (c) GRUUN

2. Reukerwt

Elk jaar zoek ik wel een plekje voor de Lathyrus of Reukerwt. Het is zo’n plantje dat je maar één keer hoeft te zaaien en vervolgens van kan blijven plukken. Reukerwten zaaien is trouwens helemaal niet moeilijk, je kan zelfs al in de herfst starten.

Een gouden tip? Pluk elke week alle bloemen van de plant. En verwijder zaaddozen zodra je ze ziet. Je plant zal zo de hele zomer bloemen blijven aanmaken.

reukerwt (c) GRUUN

3. Slaapmutsje (Escholzia californica)

Een fijn eenjarige plant die je massa’s bloemen geeft, da’s het Californisch Slaapmutsje. De plant zelf groeit tot zo’n 30 centimeter en blijft dus klein, maar beloont je wel tot diep in het najaar met bloemen. Die komen in alle tinten van wit tot zachtgeel tot oranjeroze.

De bloemetjes openen bij het eerste licht en sluiten ’s avonds weer. De plant heet trouwens niet zomaar slaapmutsje: voor de bloemen het eerst opengaan, zitten ze in een puntig slaapmutsje verstopt. Leuk om zien!

plukbloemen (c) GRUUN

4. Cosmos

Qua uiterlijk lijkt deze plant best veel op het Slaapmutsje, met fijn geveerde diepgroene blaadjes. De bloemen van Cosmos of Cosmea lijken eerder op margrieten. Ze komen in alle mogelijke kleuren en zijn ideaal voor een mooi zomers bosje bloemen.

Cosmos is lekker makkelijk om zelf te zaaien. Doe dat van april tot juni en geef ze dan een zonnig plekje in je tuin. Je kan ook proberen om ze in pot te zaaien. Zo breng je maandenlang kleur op je terras of balkon.

plukbloemen cosmos (c) GRUUN

5. Zinnia

Nog zo’n bloem die wat makkelijk zelf te zaaien is. Ga in het voorjaar aan de slag en geniet vanaf de zomermaanden van hun kleurig spektakel. Zinnia is een eenjarige plant met lange bloemstelen. Ze doen het dus goed in een klein bosje bloemen, maar ook als snijbloem in een grote bos. Verwijder uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk, dan maakt de plant steeds nieuwe bloemen aan.

zinnia (c) GRUUN

Plukgeluk met GRUUN

Ontdek meer plukbloemen