euphorbia trigona

Euphorbia trigona, de cactus die er eigenlijk geen is

Nog op zoek naar een stoere plant voor je interieur? De Euphorbia trigona of Afrikaanse melkboom ziet eruit als een cactus, maar is eigenlijk een vetplant. Je vindt ‘m steevast terug in de top 10 van planten die je dit jaar in huis moet halen. Hij vraagt weinig onderhoud maar beloont je wel met een stevige groei.

Euphorbia trigona verzorgen

Oorsprong

West-Afrika

Standplaats

Zet je Euphorbia trigona op een heel lichte plek in huis, liefst bij een zonnig raam. De plant houdt van direct zonlicht.

Water geven

Je mag best spaarzaam water geven bij deze cactusachtige vetplant. Laat de grond uitdrogen tussen de gietbeurten. Zorg dat het teveel aan water kan weglopen, bijvoorbeeld door de plant in een onderpot met gaatjes te laten staan.

Tijdens de groeiperiode – de lente en de zomer – geef je 2 keer per maand water. In de herfst en winter last de plant een rustperiode in. Geef dan enkel water als de bovenste laag grond echt droog aanvoelt, maximum tweewekelijks. Lees over de verschillende manieren om water te geven.

Verzorgen

 • Kan tijdens de zomer naar buiten. Let wel op dat de temperatuur niet onder 15° C daalt.
 • Geef tijdens de groeiperiode (april-oktober) plantenvoeding bij elke gietbeurt.
 • Verpotten doe je best in juni of juli, zo zijn er meteen nieuwe voedingsstoffen in de pot voor de rest van de groeiperiode.

Belangrijk

Let op voor het sap van de Euphorbia trigona. Dit witte sap – ook latex of wolfsmelk genoemd – zorgt voor heel pijnlijke irritatie op de huid en is gevaarlijk als het in de ogen terechtkomt. Draag dus steeds stevige handschoenen als je met deze plant aan de slag gaat en zet een bril op om je ogen te beschermen. Was je handen nadien goed met water en zeep.

Stekken

Voor je aan de slag gaat met stekken, neem je voorzorgen voor het witte melksap dat uit de plant komt. Goede handschoenen en een bril om je tegen spatten te beschermen zijn een must.

 1. Snij met een scherp mes een uitloper af, zo dicht mogelijk bij de stengel
 2. Spoel af onder stromend water, tot er geen melksap meer uit de stek komt.
 3. Leg op een stukje keukenpapier en laat 3 tot 7 drogen (niet in de zon). Er vormt zich een harde laag op de snijplek, die ervoor zorgt dat je plant niet gaat rotten.
 4. Verwijder de onderste bladeren en zet de stek in potgrond.
 5. Na zo’n twee maanden zal je de nieuwe groei zien.

Wat is er mis met mijn Euphorbia trigona?

 • blaadjes vallen af in de zomer De plant staat te droog.
 • blaadjes worden geel en vallen af De plant heeft te veel water gekregen. Laat de grond eerst goed uitdrogen.
 • blaadjes vallen af in de winter Dat is volledig normaal en hoort bij de levenscyclus van de plant.

Meer tips over kamerplanten