vetplanten

Alles wat je wil weten over vetplanten of succulenten

Voor veel beginnende indoor tuiniers zijn ze de ideale starters: met een kleine vetplant kan er niets gebeuren, toch? De familie van succulenten of vetplanten telt veel soorten, die allemaal verschillend zijn van elkaar. Toch hebben ze één ding gemeen: ze kunnen tegen een stootje. Omdat ze oorspronkelijk komen uit erg droge gebieden, kunnen ze een hele tijd zonder water. En da’s dan weer ideaal voor de vergeetachtige tuinier!

Wat zijn vetplanten of succulenten?

Eenvoudig gezegd zijn vetplanten of succulenten planten die water vasthouden en opslaan in hun blad, stengel of wortel. Daardoor kunnen ze uitzonderlijk goed tegen de droogte. Je kan ze meestal herkennen aan hun dikkere, vlezige bladeren.

Soorten vetplanten

Tussen de vetplanten vind je soorten die recht uit de tropische jungle lijken te komen, en soorten die je spontaan doen denken aan een altijd droge woestijn. Vetplanten zijn superdivers. Dit zijn onze favoriete soorten:

Aenonium

Een succulent die het vooral in de buitenlucht erg naar z’n zin heeft. Bekende soorten zijn Aeonium arboreum, Aeonium goochiae en de plat gevormde Aeonium tabuliforme, die op een schotel lijkt.

Agave

Robuuste vetplanten met een heel eigen karakter. Ze hebben meestal dikke bladeren die uitlopen in een scherpe punt. Een van de toppers is deze Agave americana, die maar eens om de tien à dertig jaar bloeit.

Aloë Vera

Bekend als medicinale plant, is Aloë Vera al tijden een van de populairste vetplanten. Als huis- en tuinmiddeltje werkt de verkoelende aloë gel prima bij brandwonden en droge huid.

Crassula

Een supermakkelijke beginnersplant die het echt goed doet in de volle zon. De Crassulafamilie telt zo’n 200 soorten, waaronder deze Crassula Ovata (Jadeplant), die je gerust mag neerzetten voor een zonnig raam. 

Haworthia

Dit plantje blijft doorgaans lekker compact en ziet er wel erg leuk uit in het gezelschap van andere vetplanten. Haworthia staat graag droog, je hoeft ‘m dus niet vaak water te geven.

Sansevieria

Bijna onverwoestbaar is de Sansevieria of Vrouwentongen. Met de strakke lijnen van de plant past hij in elk modern, maar door z’n populariteit in de jaren ’70 doet hij ook bij retroliefhebbers harten sneller slaan.

Senecio

Deze vetplant maakte de voorbije jaren een echte comeback, en terecht. Vooral het erwtenplantje (Senecio rowleyanus) is bijzonder populair. Let wel op: de ‘erwtjes’ van dit plantje zijn giftig voor huisdieren.

Sempervivum

Geef je Sempervivum het meest zonnige plekje in huis. Het zijn echte zonaanbidders die houden van minstens enkele uren directe zon per dag. Ze maken voortdurend kleine plantjes aan, dus opvolging verzekerd!

vetplanten

Je succulent verzorgen

Succulenten plant je in een pot met onderaan gaatjes om overtollig water weg te laten lopen. Ze wortelen doorgaans niet zo diep, dus een ondiepe schaal is vaak al prima. Meestal groeit een vetplant niet snel, je hoeft ze dus helemaal niet zo vaak te verpotten.

In de zomer kan je jouw plant naar buiten brengen. Start met een paar dagen in de schaduw om je groene vriend aan de omstandigheden buiten te laten wennen. Nadien kan je ‘m een plekje in de zon geven.

Water geven

Vaak willen we onze vetplanten net iets te goed verzorgen, maar heeft dat het omgekeerde effect. Ze doen het beter met wat minder aandacht en minder water dan we ze doorgaans geven. Geef je vetplant één keer per week water. Laat de aarde uitdrogen tussen de gietbeurten.

De beste potgrondmix voor vetplanten

Een succulent die in standaard potgrondmix terechtkomt, krijgt vaak te maken met voedingsstoffen die de plant helemaal niet nodig heeft. Bovendien houdt een standaardmix water lang vast, waardoor overtollig vocht niet weg kan.

vetplanten

Ideaal is om een eigen potgrondmix te maken, die helemaal op maat is van jouw vetplant. Zo maak je de ideale omstandigheden voor je plant om te goed groeien. Ons GRUUN-recept voor vetplanten heeft 3 ingrediënten en je kan de mix ook gebruiken voor je cactussen. 

Wat is er mis met mijn vetplant?

  • bladeren worden te zacht – je geeft wellicht te veel water. Laat je vetplant goed uitdrogen en verminder je watergift.

Meer succulenten