hortus botanicus haren (c) GRUUN

Hortus Botanicus Haren (Groningen)

In Haren, net onder Groningen, ligt een botanische tuin die lange tijd verbonden was met de universiteit. Al in 1626 begon apotheker Henricus Munting er al met het verzamelen van bijzondere plantensoorten. Begin vorige eeuw verhuisde de beperkte plantentuin de collectie naar het landgoed de Wolf in Haren. De universiteit nam nadien afscheid van de tuin, maar de hortus ging op eigen benen verder.

De tuin is met z’n 15 hectare best groot, en is dus ideaal om een dagje rond te kuieren tussen het groen. Elk seizoen staat er wel een plantensoort die de aandacht trekt. De grootste verrassing is de Chinese tuin, die je in één klap meeneemt in mystieke oosterse sferen.

Hortus Haren bezoeken

Wij bezochten de Hortus Botanicus net na een uitzonderlijke zomerstorm. In het arboretum en pinetum (naaldbomentuin) waren vrijwilligers druk in de weer met het opruimen en snoeien van bomen en verdwaalde takken. De Laarmantuin – genoemd naar de vroegere hortulanus – herbergt veel inheemse wilde planten, vaak bedreigde soorten die hier een veilig onderkomen hebben.

Naast een arboretum en pinetum vind je in deze hortus ook Engelse tuinen, eilandborders, rotstuin en thematuinen vol botanische rozen, hortensia’s en kruiden. Bijzonder is ook de Keltisch tuin, goed verstopt in een hoekje van de hortus, waar een pad over het water je meeneemt naar een bijzonder aangelegde tuin.

hortus botanicus haren (c) GRUUN

In de hortus kan je ook de publiekskas met mediterrane planten bezoeken. In tegenstelling tot veel botanische tuinen is deze kas niet verwarmd tijdens de winter, en ook niet erg groot of uitgebreid. Als je houdt van kamerplanten, dan spot je hier onder meer Pilea, Tradescantia en allerhande Palmen.

hortus haren groningen (c) GRUUN
hortus haren groningen (c) GRUUN

In het Verborgen Rijk van Ming

Achter de poorten van deze botanische tuin vind je een verrassing van formaat: een prachtige Chinese tuin. Het is niet zomaar het visitekaartje van deze hortus. De tuin is in de jaren ’90 ontworpen door de stadsarchitect van Shangai en aangelegd in originele materialen.

Je kan de tuin niet op één plek overzien: de doorkijkjes in de tuin tonen je al een glimps van het Chinese theehuis, paviljoenen, waterval of de stenen brug over het water. Bamboe, stenen, water en bonsai mogen er natuurlijk niet ontbreken. Elk zicht geeft je weer een ander perspectief op deze tuin vol symboliek en harmonieuze motieven van manen, bloemen en waterdruppels.

hortus haren groningen (c) GRUUN
hortus botanicus haren (c) GRUUN
hortus botanicus haren (c) GRUUN

Hortus Haren: zo geraak je er

De Hortus Botanicus in Haren (Groningen) is het hele jaar open. Tijdens het hoogseizoen (april tot november) van 10 tot 17 uur, in het laagseizoen (november tot april) van 11 tot 16 uur. Shop en horeca volgen dezelfde openingsuren. Het Chinese theehuis is op regelmatige momenten ook open voor publiek. Meer info: website van de hortus

Meer inspiratie