sofa met kamerplant

Word gezonder, blijer en aandachtiger met planten in huis

Twijfel je nog om een kamerplant in huis te halen? Gewoon doen, want ze doen meer goed dan je denkt. Ook al heb je geen groene vingers, woon je op een kleine oppervlakte en heb je weinig tijd om aandacht te geven aan je groene huisgenoten. Laat je overtuigen door deze 5 voordelen van kamerplanten!

Planten bestaan in honderden soorten en vormen. Van makkelijke low maintenance planten tot tropische blikvangers in verschillende kleuren. Een kamerplant hoeft niet moeilijk, duur of lastig om voor te zorgen zijn. Je vindt altijd een kamerplant die bij jou past.

Kamerplanten zuiveren de lucht

NASA onderzocht al in de jaren 80 de effecten van planten op de lucht in afgesloten ruimtes. Wat bleek? Zowel de bladeren als de wortels van planten zuiverden de lucht door het opnemen van schadelijke stoffen zoals koolstofmonoxide (CO) en formaldehyde, een giftig stofje dat wordt gebruikt in de productie van sommige bouwmaterialen en textiel.

De meest luchtzuiverende planten volgens het onderzoek:

Kamerplanten zorgen voor meer zuurstof

Naast het zuiveren van schadelijke stoffen uit de lucht, zorgen je planten voor meer zuurstof in huis. Planten hebben namelijk ook een ademhaling, waarbij ze CO2 opnemen en zuurstof uitstoten. Dat is handig, want wij doen net het omgekeerde. Enkel ’s nachts gaan planten op dezelfde manier ademhalen, maar dat is geen reden om geen planten in je slaapkamer te zetten.

Kamerplanten maken je gezonder en blijer

Weg met sombere stemmingen. Van planten in je omgeving wordt je niet enkel minder snel ziek, maar ook gelukkiger. Wie omringd is door planten voelt zich tevredener, energieker en heeft minder snel last van hoofdpijn en moeheid. Er bestaat zelfs iets als plantentherapie, waarbij tuinieren wordt ingezet in de strijd tegen dementie en depressie. Naast buitenshuis tuinieren zouden ook minituintjes met kruiden, bonsaibomen en een zen-tuin voor op je bureau kunnen helpen.

Kamerplanten geven je rust en ruimte

Dit is misschien het belangrijkste argument om planten in huis te halen. In deze tijd zijn we onophoudelijk druk bezig, wonen we alsmaar vaker in de stad en hebben we steeds minder groen om van te genieten. Daarom halen we met de groene revolutie de natuur naar binnen. Zo creëer je een fijne, groene plek waar je helemaal tot rust komt.

Veel mensen ervaren planten verzorgen zelfs als therapeutisch. Je gaat opnieuw back to basics, je zorgt voor levende organismen en je ervaart het plezier van iets te zien groeien en bloeien. Zelfs al heb je geen tuin of balkon, een paar mooie planten geven je huiskamer meteen een natuurlijke uitstraling.

Met de groene revolutie halen we de natuur weer naar binnen. Ervaar het plezier van te zien groeien en bloeien

Kamerplanten maken je aandachtiger

Wat met kamerplanten op kantoor? Overtuig je baas om meer groen op je werkplek te brengen. Kleinschalige studies toonden al aan dat je concentratie én productiviteit erdoor verbeteren. Een aanrader dus!

Ook interessant voor jou