plant op slaapkamer

Mag je planten in je slaapkamer zetten?

Behoor je ook tot die groep mensen die altijd heeft gehoord dat het ‘slecht’ is om planten in de slaapkamer te zetten? Ze zouden zorgen voor een tekort aan zuurstof ’s nachts, waardoor je planten beter helemaal uit je slaapkamer bant. Is planten in je slaapkamer hebben dan een goed idee? Jazeker!

Hoe werken planten precies?

Overdag maken planten gebruik van het proces van fotosynthese om energie aan te maken. Daarbij worden licht en koolstofdioxide (CO2) omgezet in suikers. Deze zijn een soort brandstof voor je plant waardoor hij kan groeien en bloeien. Overdag stoot je plant dus zuurstof uit, terwijl hij koolstofdioxide (CO2) opneemt.

’s Nachts is er geen licht om het fotosyntheseproces aan te drijven. Je plant gaat dan net zuurstof opnemen.

Is het dan slecht om planten in de slaapkamer te zetten?

Nee, helemaal niet. De hoeveelheid zuurstof die je planten ’s nachts opnemen is immers heel klein. Je plant gebruikt ongeveer 50 milliliter van de 5000 liter zuurstof die in je kamer aanwezig is. Ter vergelijking, een slapende volwassene gebruikt zo’n 190 liter ervan. Ook de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) die door je planten wordt uitgestoten, is verwaarloosbaar.

Is het gezond om planten in de slaapkamer te zetten?

In de meeste gevallen is het net goed om kamerplanten in je slaapkamer te houden. Ze verhogen de luchtvochtigheid en geven overdag zuurstof af. Dat vormt een goede buffer voor de droge lucht in de kamer die wordt veroorzaakt door de verwarming.

Het is verder ook gewoon fijn om omringd te zijn door je groene vrienden. Kamerplanten zorgen voor een levend element in je slaapkamer en creëren er een aangename, rustgevende sfeer.

Omring je door groene vrienden in je slaapkamer. Ze zorgen voor een aangename sfeer en helpen je om helemaal tot rust te komen

Waar je beter wél op let bij planten in de slaapkamer

Als je allergisch bent of gevoelig voor sterk geurende planten, zoals lelies, dan kies je beter voor groene kamerplanten in je slaapkamer. Kies afhankelijk van de oriëntering van je kamer, het zonlicht en de afstand tot het raam op welke plaats je jouw plant neerzet. Zet je nieuwe exemplaar ook niet te dicht bij de verwarming.

Welke planten zijn geschikt?

Zowat alle planten, behalve de heel sterk geurende kamerplanten. Kies in functie van het beschikbare licht. Fijne luchtzuiverende planten om te hebben in je slaapkamer zijn Ficus elastica, Aloë vera, Sansevieria, Dracaena, lepelplant, graslelie en krulvaren.

Palm

Ook interessant voor jou