kleine planten op vensterbank

Help! Hoe overleeft je kamerplant deze winter?

De koude periode van het jaar lijkt wel de moeilijkste voor je kamerplanten te zijn. Hoewel je kamerplanten in de winter knusjes binnen staan, stel je tot je verbazing vast dat je planten het helemaal niet zo goed doen. Gele of bruine bladeren, blaadjes die vallen, een verwelkende plant… dit zijn de redenen waarom je plant het moeilijk heeft:

Kamerplant in de winter: te veel water

De meeste planten gaan niet dood door uitdroging, maar net door een teveel aan water. Als groenliefhebber giet je je planten regelmatig en zorg je ervoor dat ze niet uitdrogen. Maar, in de winter hebben je planten net nood aan een rustperiode. En dus minder water.

kamerplant winter

Dat gaat ongeveer zo: doordat er minder uren daglicht zijn in de winter, en het licht minder intens is, stoppen je planten met groeien. Ze nemen nog wel water op maar dat is om de bestaande plant te onderhouden. In deze periode mag je de meeste planten dus flink laten uitdrogen. Verminder het aantal keer dat je je kamerplant giet – en geef bovendien minder water per gietbeurt.

Voel aan de potgrond of je plant water nodig heeft. Als je twijfelt, sla je beter een gietbeurt over.

Afhankelijk van welke soort plant je hebt, pas je je routine om water te geven aan:

  • Tropische planten met dunne bladeren geef je minder water, maar laat je niet volledig uitdrogen. Controleer af en toe hoe droog de potgrond is, door je vinger enkele cm in de grond te duwen. Voelt de grond helemaal droog aan, dan is het tijd om te gieten.
  • Vetplanten of succulenten houden vocht vast in hun dikke, vlezige bladeren. Geef om de maand water als de grond helemaal uitgedroogd is.
  • Cactussen zijn het beste voorbeeld van een plant in de rustperiode. Geef geen water tot het voorjaar; je cactus heeft voldoende reserves om een hele periode zonder water te kunnen.

Te droge lucht

De verwarming die binnenshuis aanstaat, zorgt voor kurkdroge lucht. Vooral tropische planten die houden van warme vochtige lucht, zoals Calathea, krijgen het daardoor moeilijk. Haal je kamerplanten in ieder geval uit de onmiddellijke buurt van de verwarming en zorg voor meer luchtvochtigheid door bakjes water aan de verwarming of regelmatig besproeien van je planten. Ook een badkamer met daglicht is een ideaal winteronderkomen voor je tropische planten.

kamerplanten winter

Beestjes op je kamerplant in de winter?!

Heel wat plagen en ziektes krijgen in een warme binnenruimte plaats om je planten aan te vallen. Vaak zijn planten die tijdens de zomer buiten hebben gestaan, ongewild bronnen van minuscule diertjes in huis.

  1. spint Deze hele kleine beestjes zorgen voor lelijke bladeren. Vaak zie je eerst witte of gele vlekken op het blad, voor het blad gaat krullen en afsterft. Soms zie je ook kleine spinnenwebben.
  2. wolluis Zorgt voor witte pluisjes over de gehele plant, maar vooral in de bladoksels.
  3. blad-, schild- of dopluis Deze kleine beestjes voeden zich met plantensappen, zodat je gele en omgekrulde bladeren krijgt. Bij bladluizen zie je ook zwarte vlekjes op de bladeren.
  4. trips Kleine vliegjes die meestal aan de onderkant van het blad zitten. Hebben je kamerplanten last van trips, dan merk je zilverkleurige vlekjes op het blad op.

Schimmels

Ook heel vervelend: schimmels die je planten langzaam aantasten en doen verwelken. Probeer er snel bij te zijn; soms zijn schimmels een teken van wortelrot (door te veel of te vaak water geven) en kun je de plant nog redden door te verpotten naar droge grond. Andere schimmels zijn moeilijker te bestrijden. Zet de plant sowieso apart en haal beschadigde of verwelkte delen weg.

Kamerplant in de winter: hoe moet het dan wel?

De beste winterzorg voor je kamerplant geef je door de omstandigheden zo goed mogelijk te maken. Een aangepaste waterroutine, de juiste planten in een koele of net vochtige ruimte maken het alvast makkelijker voor je groene vrienden. Loop regelmatig langs al je planten zodat je de eerste tekenen snel opmerkt.

Lees hoe je jouw kamerplanten de beste start voor de winter geeft en ga aan de slag met jouw winteropstelling!

Ook interessant voor jou