Start je eigen urban jungle

Start je eigen urban jungle

Maak je interieur tot een fantastische plek om te genieten van binnengroen. Met een urban jungle haal je de natuur naar binnen, zodat je altijd een plekje in het groen hebt. Ga aan de slag met deze tien superplanten en tover je huis om in een weelderige urban jungle.

Met deze 10 kamerplanten start je jouw urban jungle

01. Monstera deliciosa

Deze tropische kamerplant zorgt voor een instant wow-effect. De gatenplant is dan ook dé blikvanger in veel urban jungles. De schitterende bladeren starten als volledig blad, maar krijgen insnijdingen naarmate ze ouder worden. De plant is ideaal voor een hoek van de kamer waar geen directe zon komt en waar je genoeg ruimte hebt. De gatenplant kan dan wel meer dan 2 meter hoog worden. Bekijk Monstera deliciosa.

gatenplant blad

02. Chamaedorea elegans

De uit Mexico afkomstige bergpalm doet het prima tussen andere tropische planten. Met 2 of 3 nieuwe bladeren per jaar is het een trage groeier, maar je geniet het hele jaar van z’n mooie sierlijke bladeren. Zorg voor een lichte plek zonder zon en houd de potgrond altijd een beetje vochtig.

chamaedorea elegans

03. Musa of bananenplant

Nog zo’n kamerplant die je instant aan de tropen doet denken. De dwergbananenplant kan binnen tot zo’n 2 meter hoog worden. Hij houdt van veel water (meerdere keren per week in de zomer) en een hoge luchtvochtigheid. Met de juiste verzorging zie je bijna elke week een nieuw blad ontrollen en zo groeit de bananenplant al snel 60 tot 100 cm per jaar. Wel handig voor je verzameling grote kamerplanten, toch? Ontdek de bananenplant als eyecatcher.

musa of bananenplant

04. Ficus Elastica

Tussen al dat weelderige groen houdt de Fucus elastica zijn mooie rechte lijn. Dikke, lederachtige bladeren die perfect contrasteren met het groen van tropische planten. Als je deze plant verpot, stimuleer je zijn groei. Hij staat bovendien bekend als een goeie luchtzuiverende plant. Lees alles over de Ficus elastica. 

ficus elastica

05. Alocasia

Nog een grote plant voor je collectie: Alocasia of Olifantsoor. Deze waterliefhebber houdt van tropische omstandigheden: een warme plek met hoge luchtvochtigheid. Je zult dus wat meer tijd in deze plant moeten steken. Geef ‘m een lichte plaats, maar niet in de zon, en meerdere keren per week een kleine hoeveelheid water. Maak kennis met de vintage vibes van Alocasia.

Alocasia polly

06. Sansevieria

Door z’n vele soorten vind je zeker het exemplaar dat bij jou past. Kies uit prachtig bonte bladeren of ga voor de natuurlijke groene variant . Een taaie plant die heel tolerant is en zowat alle omstandigheden aankan. Ontdek de onverwoestbare Sansevieria. 

sansevieria

07. Zamioculcas zamiifolia

Een glanzend donkergroene vriend die wel tegen een stootje kan. Deze plant bestaat uit verschillende stengels die opkomen uit een ondergrondse knol. Hij kan zowat alle omstandigheden aan, zolang je ‘m maar niet te veel water geeft. Aan de slag met de Zamio.

Zamioculcas zamiifolia kamerplant
photo credit: @kabothan

08. Chlorophytum comosum

Een van de makkelijkste kamerplanten. De graslelie staat erg mooi als hangplant en maakt bovendien zelf jonge plantjes aan. Je kunt deze in een aparte pot zetten of aan de moederplant laten hangen. In minder dan een jaar heb je zo een nieuwe volwassen plant. Giet de graslelie 2 keer per week en zorg voor een goed verluchte ruimte. Dit is de graslelie.

graslelie in pot

09. Calathea

Calathea’s worden vooral gekweekt om hun magnifieke bladeren, met heel mooie patronen en vormen. Het is een plant die wel een beetje werk vergt. Zo is het opletten voor direct zonlicht, dat de bladeren doet verbleken. Meerdere keren per week een kleine hoeveelheid gieten is een must en ook regelmatig sproeien is de boodschap. Geen easy care plant dus, maar wel een bijzondere aanwinst voor je urban jungle! Lees alles over Calathea.

Calathea Makoyana

10. Aechmea

Ook een bloeiende plant staat goed in je uitbundige plantenverzameling. Aechmea heeft een ontzettend mooie bloem, die maandenlang mooi blijft. Het is bovendien een heel makkelijke plant. Giet direct in de bladkoker en zet op een lichte plaats uit de zon. Ontdek deze fantastische plant.

Aechmea bloem
photo credit: Gruun

Creëer je eigen binnenparadijs

Maak je urban jungle helemaal compleet met hippe vintage spulletjes, terrariums, wandkaarten,… Ook je muren maken deel uit van de woontrend: met frisse en natuurlijke kleuren (zoals mosgroen) maak je de look compleet.

Combineer je planten met etnische invloeden zoals souvenirs van een verre reis, kleurrijke kussens en drukke prints.

Meer inspiratie nodig voor je urban jungle?

Op Instagram vind je honderden voorbeelden van urban jungles. Een fijne plek om inspiratie op te doen is #urbanjunglebloggers.


Meer van Gruun