Heel wat mensen vinden een mosstok er een beetje vreemd uitzien. Niet meteen hip, ook. Maar dit plantenaccessoire is wel eentje waarvoor je planten je bijzonder dankbaar zullen zijn. Je geeft ze steun en een houvast om er nog mooier uit te zien. Zo zorg je voor gelukkige én goed uitziende planten met deze simpele groeisteun.
Wat is een mosstok?
Een mosstok die je koopt in de winkel is doorgaans een tube uit kunststof omwikkeld met kokosvezel. Geen echt mos dus. Je gebruikt ‘m om planten tegen op te binden en dus steun te geven naarmate ze groter worden.
Welke kamerplanten hebben een mossteun nodig?
Voor heel wat kamerplanten die rechtop groeien, kan je een gewone bamboestok als steun gebruiken. Het zijn vooral klimplanten met luchtwortels die veel voordeel halen uit de aanwezigheid van mos: hun wortels hebben zo extra houvast om zich aan vast te maken. Dat zijn onder andere de gatenplant, drakenklimop en Philodendron.
Waar vind je een mosstok?
Kijk in het tuincentrum of de doe-het-zelf-zaak. Mosstokken vind je meestal bij de groei-accessoires zoals plantensteunen en bamboestokken. Er zijn verschillende maten beschikbaar, dus koop een maatje groter dan je plant op dit moment is. Als alternatief vind je ook mosstokken met een open bovenkant. Daar kan je nadien een verlengstuk in plaatsen en zo je groeisteun met de plant laten meegroeien.
Aan de slag: zelf een mosstok maken
Als alternatief voor de kant-en-klare steunen met kokosvezel kan je met een beetje handigheid zelf een mosstok (met écht mos) maken. Je hebt hiervoor nodig:
- tuingaas (buigzame tuindraad of ander materiaal dat hoog genoeg is)
- spaghnum mos
- binddraad
Maak het spaghnum mos vochtig met een plantenspuit of laat het even weken in lauw water. Knip het tuingaas op de juiste maat. Je wilt hiermee een cilinder vormen van zo’n 4 à 8 cm doorsnede. Vul de cilinder op met mos en maak de twee uiteindes van het gaas met binddraad aan elkaar vast.
Duw je mosstok niet zomaar bij in je potgrond. Het ideale moment om een mossteun te introduceren is bij het verpotten. Verhuist je groene vriend naar een grotere pot? Plaats de plantensteun dan zo dicht mogelijk tegen de centrale stengel van je plant. Je kan de stengels nu opbinden tegen de mossteun.
Verder lezen