botanische tuin uppsala (c) GRUUN

Binnengluren in de botanische tuin van Uppsala, Zweden

In het hart van de Zweedse stad Uppsala ligt een prachtige botanische tuin om te ontdekken. Die heet in het Zweeds Botaniska trädgården, door de locals liefkozend ‘Botan’ genoemd. Hier is de botanische tuin een echte plek om te komen genieten van al het groens dat hier groeit. En er is elk seizoen wel iets speciaals om te ontdekken.

Botanisch Uppsala

Binnenwandelen in deze tuin doe je via de baroktuin, een monumentaal ogende tuin met een centrale as. De rechte banen die je meteen ziet, benadrukken de diepte. Symmetrie is hier alles. Laat je niet meteen rechtdoor leiden, maar neem je tijd om deze tuin écht te ontdekken. Zo vind je er de mooie collecties pioenen, salvia’s, dahlia’s en rozen.

botanische tuin uppsala (c) GRUUN
botanische tuin uppsala (c) GRUUN

Orangerie van de botanische tuin

Wat je meteen al spot bij het binnenkomen: de prachtige centraal gelegen oranjerie, oftewel het Linneanum, genoemd naar botanist Carl Linnaeus (of Carl von Linné). Die huisvest meteen ook de oudste planten die er groeien: de originele laurierbomen van Linnaeus, intussen meer dan 200 jaar oud.

Leuk weetje: tot een aantal jaar geleden kregen alle afgestudeerde doctoraatsstudenten een lauwerkrans met de blaadjes van deze bomen. Vandaag krijgen enkele nog de meest prominente figuren bij een eredoctoraat een ereteken met de laurierblaadjes. Ga dus zeker even op zoek naar de bijzondere bomen in deze tuin.

In de winter staat de Orangerie vol met mediterrane planten, in de zomer staan die lekker buiten. Stap er toch eens binnen en laat je verrassen door de mooie ruimtes, helemaal gebouwd om planten tijdens de winter zo veel mogelijk licht te gunnen. Je kan er tijdens de zomer wel een mooie collectie succulenten en cactussen bekijken, die er in de ruimte met grote ramen baden van de vele uren licht tijdens de zomer.

(c) GRUUN

Nieuwe tuinen

De oudste botanische tuin van Zweden heeft ook een nieuwere zijde: wanneer je de straat oversteekt, kom je in een uitbreiding van de tuin terecht. Die telt de tropische kassen, een keukentuin en heel wat kleinere inspiratietuinen. Wie goed zoekt, kan hier zelfs het befaamde Linnaeusklokje spotten.

Het is niet ongewoon om je hier neer te vleien op een picknickdekentje en zoals wij een paar uren door te brengen in deze mooie groene long in de stad. In de zomer zijn de tuinen rijk en bloeiend, in de herfst kleurrijk en steeds in verandering.

botanische tuin uppsala (c) GRUUN
botanische tuin (c) GRUUN

Tropische kassen

In de jaren dertig kreeg de tuin er een tropische serre bij. Die is qua architectuur niet opvallend, maar huisvest wel een mooie collectie aan tropische planten. In tegenstelling tot de rest van de tuin is de toegang tot de serres wel betalend.

Hou je van groene kamerplanten, dan vind je hier mooie exemplaren. De kassen zijn wel wat kleiner dan we gewoon zijn in Nederland en België. Reken op een halfuurtje om ze volledig te bezoeken.

Botanische tuin van Uppsala: zo raak je er

Je kan de botanische tuin bijna niet missen: die ligt achter het kasteel dat uitkijkt op de stad. Wandel via de trappen zo de baroktuin in. Het oude deel en het nieuwe deel van de tuin liggen vlakbij elkaar. Steek de straat over om naar het nieuwe deel (met tropische kassen) te gaan. Naast de tropische serres vind je Café Victoria (open mei tot september) waar je je bezoek met een heerlijk Zweedse fika kan afsluiten.

botanische tuin uppsala (c) GRUUN
botanische tuin uppsala (c) GRUUN

Meer GRUUN